Киноата е прекрасна на вкус пълнозърнеста култура, която се приготвя за 15 минути. Тя е чудесна алтернатива на ориза за онези, които спазват диета и се стараят да изключат бързо разграждащите се въглехидрати от менюто си.
10 тайни на перфектната и полезна супа
За да приготвите перфектната варена киноа вкъщи е необходимо да знаете точните пропорции, както и какво да прибавите към нея, за да се насладите на максимума от нейните ползи и вкусови качества.
Киноата в съотношение с водата
За да сварите киноата в идеалните ѝ пропорции е нужно да спазите съотношението киноа спрямо вода в следните мерки:
В зависимост от това колко порции искате да приготвите трябва да пресметнете количеството киноа и да приложите към нея съответната пропорция вода. Обикновено 3 чаши киноа са достатъчни за 6 порции.
Тайната на перфектните ягоди в шоколад за Свети Валентин
Можете да замените водата с бульон, който придава още по-приятен и наситен вкус.
Приготвяне на киноата
Най-популярният начин за приготвяне на киноата е на котлона. Може да се свари и в уред за приготвяне на ориз или мултикукър. Домакините, които не притежават подобни уреди могат успешно да приготвят киноа и без тях. Ето как.
Необходими продукти:
Солта подсилва качествата и вкуса на киноата, затова е препоръчително да я добавите към водата или бульона, въпреки че не е задължително.
Смесете киноата с течността. Добавете солта. Оставете да заври на силен котлон. След това намалете температурата и оставете да къкри за около 15 минути или докато течността се абсорбира напълно. Когато е готова, киноата се разпуква и това е един от признаците, че е време да я свалите от котлона.
След като свалите киноата от котлона я оставете да набъбне допълнително за още 10 минути под капак. Парата, която се реабсорбира в нея допринася тази зърнена култура да стане още по-пухкава и рехава.
Къде грешим в приготвянето на картофено пюре
За да направите киноата още по-пухкава и рехава, изплакнете я за няколко секунди в гевгир под студена течаща вода.
5-те тайни на здравословната салата
* * *
5 грешки, които всеки прави при пържене
* * *
Как да готвим пухкав ориз всеки път?
Снимка: iStock