Гуакамоле е вкусна разядка от мексиканската кухня, която се приготвя с авокадо. Вкусна е и е много полезна. Има много рецепти за гуакамоле, но не всяка от тях може да ви осигури перфектно изпълнение. За да направите най-доброто домашно гуакамоле е необходимо да следвате 5 прости стъпки, които пазят тайната му.
Защо някои варени яйца се белят по-лесно от други?
Използвайте добре узряло, но не презряло авокадо
Авокадото е особен екзотичен плод с богата масленост, който обаче трудно се идентифицира като узрял. По-често в търговската мрежа у нас се продават леко зелени авокадо, които се нуждаят от време, за да узреят напълно. Тяхната текстура трябва да е не много твърда, но и не прекалено мека. Тогава са най-подходящи за консумация. Като натиснете кожата на авокадото трябва да усещате лека мекота в него, но без пръстът ви да пропада. Това означава, че авокадото е добре узряло, без да е скапано. С презряло авокадо няма да получите вкусно гуакамоле.
4 причини да готвите с олио от оризови трици
Придържайте се към прости съставки
Избягвайте да претоварвате гуакамолето с твърде много продукти, съставки и подправки. Достатъчно е да добавите 1 авокадо, 1 глава бял сочен лук, 1 връзка кориандър, 1 малка люта чушка, сокът от 1 лайм и малко сол. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.
Забравете за мерките
Няма напълно точна рецепта за гуакамоле, защото и авокадото, което използвате, всеки път е различно, още повече ако е различен сорт. Онова, което е наистина важно за перфектното гуакамоле, е да не се добавя твърде много сол, прекалено много люто и лимонов сок. Ако прекалите с тези подправки, вкусът ще се измени напълно.
6 грешки със сладките картофи, които може би допускате
Разбърквайте, не намачквайте
Гуакамоле не е нужно да бъде гладко като смути или като сос. Нужно е да се усещат парченцата авокадо. За тази цел не се старайте да получите супергладка смес. Не намачквайте, а разбърквайте нежно съставките. Това ще придаде перфектната текстура на вашето домашно гуакамоле.
Грешки, които допускаме при готвене на сьомга
Намерете баланса
Сокът от лайм или лимон действа подсилващо на мазнините в авокадото. Солта пък увеличава вкуса на гуакамоле. За да балансирате тази любима разядка, не прекалявайте с подправките. Важно е нито една от тях да не се откроява твърде много и същевременно нито една да не липсва осезаемо.
Ето и рецепти за гуакамоле:
Лесно и бързо гуакамоле
Любимата рецепта за гуакамоле на Ева Лонгория
Гуакамоле с домати и чесън