Прошутото е удивително вкусен месен деликатес, любим на мнозина и широко използван в средиземноморската кухня. Еквивалент на прошутото у нас са сушените деликатеси и веяните меса, добре осолени и ужасно апетитни.
Прошутото произхожда от Италия. То е вид шунка, приготвена от свински бут, маринована и зряла при специфични условия. Тайната на прошутото е в солта и подправките.
В италианската кухня то се сервира най-често в антипасти или предястия, рядко претърпява допълнителна термична обработка, защото вкусовите му качества се променят. Прошутото е прекрасна добавка към свежи пролетни и летни салати. С него се приготвя вкусна паста, а в комбинация с моцарела е направо неустоимо!
Прошутото се консумира и върху пици, сандвичи, сервира се със сос или като основен компонент на сандвичите панини.
Изобщо, употребата му е много разнородна, а вкусът – гарантирано незабравим! Именно заради това ви съветваме да опитате някои от нашите предложения за рецепти с прошуто, защото ще останете доволни!
Ето и нашите изкушения:
Снимка: Thinkstock