Гъбите са много полезни за организма. Те са питателна храна, която създава усещане за ситост, сякаш сте консумирали месни продукти.
В гъбите се съдържат големи количества витамин D, който участва в много важни процеси в организма. По принцип е трудно да си го набавите, защото най-добрият източник с помощта на който тялото ни синтезира този витамин е слънчевата светлина, но от друга страна продължителното излагане на слънце има и своите негативи.
Гъбите са полезни за стимулиране на имунната система. Изследванията го доказват. Ако похапваме гъбки по-често, няма да страдаме от всяко вирусно заболяване витаещо във въздуха.
В гъбите се намират завидни количества антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Знаем, че те разрушават организма, причинявайки окисление, водещо до стареене на клетките и повишен риск от туморни заболявания.
Гъбите помагат и за засилване на метаболизма, независимо че са считани за тежка храна. Те са изпълнени с протеини и полезни мазнини, подпомагащи добрата обмяна на веществата.
Заради тези, а и заради много други причини, гъбите заслужават да присъстват по-често на трапезата. Вижте по какъв начин да си ги приготвите: