Празничната трапеза за Бъдни вечер, Коледа и Нова година е немислима без обреден хляб. Задължително и на трите празника питката присъства на масата, приготвена по различен начин. Както знаем, на Бъдни вечер всички ястия на трапезата непременно трябва да са постни, затова питката е содена и приготвена без никакви животински продукти и мазнини. След приключване на коледните пости хлябът става по-богат.
Баницата също задължително присъства в българските обичаи. Нейното приготовление е изключително разнообразно отново според това за кой от празниците се приготвя. Тя отсъства от трапезата на Бъдни вечер, но на Коледа можем да я приготвим със сирене, кисело зеле, кайма, праз, а на Нова година често поднасяме сладка баница с тиква и орехи.
Подбрали сме най-вкусните рецепти за питки и хлябове за празниците. Приятен апетит!