Меню

Празнична погача с розички

16 май 2013 | 14:30 | Аз жената
Добави в любими
Около 1,300 кг брашно,
1 кубче (42 г) мая,
300 мл прясно мляко,
300 мл топла вода,
3 с. л. заквасена сметана,
3 с. л. олио,
2 яйца,
1 с. л. сол,
2 с. л. захар

Продукти
Приготвяне

Маята се разтваря с млякото и захарта, малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти (без един жълтък) на тесто и пак се оставя да втаса. Тестото се разделя на 9 топки. Разточват се 4 от тях, слагат се една върху друга, като се маже между тях с олио и се разрязват на триъгълници, но не до края на външната страна. Всеки четворен триъгълник се хваща за върха и се обръща на вън. Разточват се и другите 4 топки по същия начин, но тук вече се нарязват на отделни триъгълници, на които в средата на всеки се прави прорез и се промушва върхът през него. Нареждат се и те в тавата (с останалото тесто направих розички – може и топче само да се сложи). Втасва, маже се с жълтък разбит с малко прясно мляко и се пече(180 С). След това намазах с масло и покрих с кърпа.(Оформянето на първите 4 топки направих направо в тавата, другите лесно се подреждат).

Рецептата е на Добринка Петкова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай