Меню

Маслена питка за Коледа

23 декември 2014 | 16:31 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
350 г брашно
1 яйце
1 белтък
120 мл прясно мляко, загрято
100 мл кисело мляко
3 с.л. олио
1 кубче жива мая
1 ч.л. захар
щипка сол
70 г масло на стайна температура
жълтък за намазване
сусам за поръсване (по желание)
2 ч.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Брашното се пресява заедно със сухите съставки. Маята се размива в топлото прясно мляко заедно със захарта. Към сместа се добавят 2-3 лъжици от брашното. Разбърква се, докато стане гъст квас.

Киселото мляко, олиото и яйцето се разбъркват. Към тях се прибавя пресятото брашно. Накрая всички съставки се смесват и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса около 15 минути.

Втасалото тесто се разделя на 8 равни топки. Разточват се на питки, които се намазват обилно с мекото масло. Разточените питки се покриват с кърпа и се оставят за още 20 минути да починат. След това всяка питка се завива на руло и се подреждат в тавата.

Намажете с малко масло и жълтък питката. По желание поръсете със сусам. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Изчакайте да изстине преди да разрежете питката.

Снимка: Thinkstock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай