Меню

Сладки „Дядо Коледа“

14 декември 2014 | 12:00 | Мария Дуковска
4 от 1 гласа
Добави в любими
1 ч.ч. захар на кристали
брашно
цели ягоди
3 яйца
2 пакетчета масло по 125 грама
1 ч.ч. кисело мляко
6 с.л. какао (2 с.л. какао се оставят за глазурата)
1/2 ч.л. махлеб
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.ч. орехи, наситнени
1 щипка сол
разбита сметана
50-60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Яйцата се разбиват с щипка сол и захарта на кристали. Брашното и бакпулверът се смесват и се пресяват в отделна купа.

Към яйцата се прибавят подправките, пакетче масло (разтопено), какаото и киселото мляко при непрекъснато разбиване с миксер.

Постепенно се прибавя и половината брашно. Миксерът се изключва и останалото брашно се прибавя и се доразбърква с шпатула.

По желание се добавят и орехите. Сместа се изсипва в намаслена тавичка, поръсена с брашно. Пече се в умерено загрята фурна и се проверява с клечка за зъби дали е готово.

Докато сладкишът се пече се приготвя глазурата – смесват се 1 пакетче масло, 2 с. л. какао, 1 чаша пудра захар. Всички продукти се слагат в огнеупорен съд и се оставят да се стопят и хомогенизират.

След като сладкишът изстине се изрязва с помощта на кръгли резци, с диаметър малко по-големи от една ягода.

Всяко парче се потапя в топлата глазура и се поставя в чиния. Оставя се да изстине.

Върху всяко парче се слага по една ягода и се декорира с разбитата сметана. Поднася се веднага.

Автор на рецептата е Виолета Шейтанова, www.merudia.bg.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
### ( преди 10 години )