Меню

Печена патица с портокали и сос грейви за Коледа

20 декември 2017 | 08:32 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 патица
2 портокала
2 чаени лъжици кафява захар
2 чаени лъжици балсамов оцет
1 супена лъжица масло Lacrima
200 мл разтворен пилешки бульон
150 мл сухо бяло вино
1 чаена лъжичка царевично брашно
50 г кресон за гарниране
200 г бейби спанак
180 мин.

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Поставете патицата върху скарата (решетката) в предварително загрята фурна на 140-160 градуса. Предварително сложете отдолу тава. Нека се пече около час. След това пробийте кожата ѝ с шиш, за да изтече мазнината.

Извадете птицата, направете прорез в кожата от двете ѝ страни. В него пъхнете по една половинка от портокалите. Остатъка изстискайте и напоете месото на птицата с него. Излейте 500 мл вода в тавичката отдолу и печете за още около час при увеличена температура на 220 градуса с включен вентилатор.

Настържете малко портокалова кора. В дълбок тиган кипнете чаша вода. В нея сварете портокаловите корички. Отцедете ги и ги върнете в тигана. Към тях добавете маслото, кафявата захар, балсамовия оцет, бульона и разбъркайте. Гответе, докато сосът се редуцира. Свалете от огъня. Добавете виното и брашното. Разбъркайте добре соса.

Намажете добре патицата с получения сос. Обвийте я с фолио и върнете отново за 20 минути във фурната.

Междувременно задушете спанака с малко масло. Сервирайте като гарнитура към патицата. Гарнирайте птицата със стръкчета кресон.

Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай