-
Порции: 4
Поставете патицата върху скарата (решетката) в предварително загрята фурна на 140-160 градуса. Предварително сложете отдолу тава. Нека се пече около час. След това пробийте кожата ѝ с шиш, за да изтече мазнината.
Извадете птицата, направете прорез в кожата от двете ѝ страни. В него пъхнете по една половинка от портокалите. Остатъка изстискайте и напоете месото на птицата с него. Излейте 500 мл вода в тавичката отдолу и печете за още около час при увеличена температура на 220 градуса с включен вентилатор.
Настържете малко портокалова кора. В дълбок тиган кипнете чаша вода. В нея сварете портокаловите корички. Отцедете ги и ги върнете в тигана. Към тях добавете маслото, кафявата захар, балсамовия оцет, бульона и разбъркайте. Гответе, докато сосът се редуцира. Свалете от огъня. Добавете виното и брашното. Разбъркайте добре соса.
Намажете добре патицата с получения сос. Обвийте я с фолио и върнете отново за 20 минути във фурната.
Междувременно задушете спанака с малко масло. Сервирайте като гарнитура към патицата. Гарнирайте птицата със стръкчета кресон.
Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“
Снимка: iStock
Опитайте още: