-
Порции: 10
Шамфъстъкът се смила в блендер, докато се получат фини стружки. Към него се добавя захарта и също така ситно настърганата кора от лимона. Сместа отново се разбърква.
Маслото се разтапя. Корите за баница се нарязват на две половини. Намазнява се тавичка за печене. На дъното се постилат половината кори. Намазват се с масло, поръсват се с ядките със захар. След това се редуват кори и ядки, докато свършат.
Отгоре баклавата се поръсва с ядки. Разрязва се на малки ромбоиди. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 40 минути.
За сиропа:
Смесете захарта с настърганата кора от лимон. Залейте с водата. Варете на тих огън за около 8 минути. Оставете сиропа настрана, за да се охлади. Залейте горещата баклава с охладения сироп и оставете да престои за една нощ преди сервиране.
Още вкусни рецепти вижте на страницата ни във Фейсбук „Ръкохватки – лесни рецепти“
Снимка: iStock
Вижте още: