Аспержата – един примамлив, екзотичен зеленчук, малко познат у нас, но много вкусен и полезен, който едновременно е великолепна украса за дома, градината или букета – братовчед на аспарагуса.
Аспержата е многогодишно растение. Захваща се лесно, от семе и расте с години, като дава месести корени (плодна част, годна за консумация) след втората година. В почвата коренът е крехък, сочен. Бере се внимателно сутрин, препоръчително ежедневно, за да се стимулира растежа. Подходящ е за супи, каши, ястия, гарнитури.
Семената се засяват в края на м. април в добре обработена почва. След покълване над почвата корените се разклоняват и стават ярко зелени – вече подходящи за украса.
Ето и една рецепта с аспержи:
Продукти: 400 гр аспержи, 1 лимон, сол, 1 ч. л. винен оцет, захар, 1 с. л. олио, черен пипер
Приготвяне на аспержите: Почистете аспержите. Нарежете на ивици с дължина около 10 см. В кипяща вода се слага една щипка захар и аспержата се вари 15 минути.
Приготвяне на соса: Половината лимон се изцежда. Смесват се оцетът, солта, черният пипер, захарта, лимоновият сок и растителното масло и се бъркат до получаване на еднородна смес. Топлите парчета аспержи се заливат със соса. Сервират се топли, гарнирани с резенчета лимон.