-
Порции: 15-20 мъфина
Брашното се пресява заедно с маята. В купа се разбиват захарта, яйцата, кората от лимона, ванилията, маслото и млякото, които трябва да са на стайна температура. След това към тях се добавя пресятото брашно. Започнете да месите с ръце до получаването на меко и гладко тесто.
Колкото по-дълго време се меси тестото, толкова по-хубави ще станат мъфините, като на конци. В дълбока купа намазана с олио поставете тестото и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за 2 часа и 30 минути. Отново премесете тестото и от него оформете малки топки.
Всяка топка разделете на три части. Разстелете ги с ръце и оформете плитка. Завийте леко и поставете във формичка за мъфини, която предварително е намазнена и набрашнена. След като напълните формата, намажете тестото с малко олио и го оставете да втаса за още 30 минути.
Преди да сложите мъфините във фурната, трябва да ги намажете с жълтък, да ги поръсите с кристална захар и ядките. След това печете в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. За да не изгорят, може да сложите върху тях фолио за печене.
Малко преди да ги извадите от фурната, премахнете фолиото, за да хванат коричка. Когато мъфините са готови, на водна баня или в микровълнова фурна разтопете шоколада. С помощта на лъжичка сложете от него върху козуначетата.
За да направите соса от ягоди, в тенджера сложете нарязаните плодове, заедно със захарта и водата. Когато сместа заври, намалете температурата и гответе на тих огън. Когато сосът се сгъсти, вече е готов за гарниране.
Рецептата е приготвена и предоставена от Борис Колаксъзов.
Снимка: Александър Маринов
Опитайте още: