Сладка баница с тиква и орехи

28 август 2014 | 11:10 | Илияна Николова
4 от 15 гласа
Добави в любими
1 кг тиква
200 г орехи
50 г стафиди
1 пакет готови точени кори
150 г масло
200 г захар
1 чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка индийско орехче

За заливката:

3 яйца
300 мл прясно мляко
50 г захар

Продукти
Приготвяне

Най-напред обелете и почистете тиквата. След това я настържете на ренде или с помощта на кухненски робот. Орехите се начукват на ситно. Разтопете маслото на водна баня на средно висока температура, за да не загори. 

В голяма купа смесете захарта, настърганата тиква и разбъркайте добре, докато захарта полепне навсякъде. Прибавете канелата и индийското орехче. Накрая добавете и орехите. Отново разбъркайте. 

Разстелете една кора, намажете я с разтопеното масло и поръсете от тиквената смес. Навийте кората и я поставете в средата на намазнена тавичка. Повторете това с всички кори. 

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-50 минути. 

За заливката:

В голяма купа смесете яйцата със захарта и разбъркайте добре. Добавете прясното мляко и отново разбъркайте. 

Когато баницата се опече през тези 45-50 минути се вади от фурната и се залива със заливката. Пече се заедно с нея още около 10 минути. 

Сервирайте поръсена с пудра захар

Време за приготвяне: 1 час и 30 минути

Снимка: Thinkstock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
иии ( преди 9 години )
леле хора кога сте яли баница със тиква солена та са я кръстили и сладка тия са много ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 4 rate down comment
... ( преди 10 години )
nito sam iliana , da6teriata , nito sam nikolova - u4eni4kata , a banicata = o6te e rano za takiva banici
отговор Сигнализирай за неуместен коментар