Снимка: pixcooler.com
Знаем, че плодовете са задължителна част от трапезата ни. Те са едни от най-ценните носители на витамини и минерали за човешкия организъм.
Но има неща, които не знаем за плодовете и с които смятаме да ви запознаем в рубриката „Знаете ли, че...?“
Знаете ли, че в САЩ плодовете, които се продават по щандовете понякога са откъснати преди повече от година?
Ягодата всъщност не е горски плод. Бананът обаче е.
Вероятно няма да искате да изпробвате това, но все пак, ако решите да слагате грозде в микровълновата фурна знайте, че то експлодира при нагряване от микровълни.
Ябълките, прасковите и малините са от семейството на розата.
Знаем, че цитрусите са сред най-богатите на витамин С. Портокалите обаче не са сред тях, противно на общото схващане.
Най-популярният плод в цял свят е... доматът!
Зърната кафе не са просто зърна – те са семена на плода на храста, от който произлизат.
Снимка: iStock
Бананите са съвсем малко радиоактивни.
Пиенето на лекарства с прясно изцеден сок от грейпфрут може да предизвика внезапно предозиране на активното вещество и дори смърт.
Краставиците също са плодове, противно на повсеместното им възприемане като зеленчуци.
Съществува дърво, наречено „плодова салата“, тъй като може да ражда до 7 различни вида плод по едно и също време.
Доматите имат повече гени от хората.
А пък бананите имат с около 50% сходни гени с човешките.
Ананасът също се причислява към горските плодове по своите особености.
Ягодите имат повече витамин С от портокалите.