Диана Мандаджиева: Не се отказвайте да променяте света към по-добро

07.07.2011г. / 15 51ч.
Джадала Мария
Диана Мандаджиева: Не се отказвайте да променяте света към по-добро

Диана Мандаджиева е от хората отдадени изцяло на работата и бизнеса, а в същото време умело успява да съчетава и семейния живот и отглеждането на двете си деца. Заета е в семейния бизнес – фирма Валинор, производител на висококачествени мебели за дома и офиса. Ето какво споделя за работата и за живота Диана в този разговор, специално за читателките на Az-jenata.bg.

Кои са предизвикателствата и кои са хубавите страни на семейния бизнес, тогава, когато и работите заедно и след работа пак сте заедно?
Предизвикателствата са същите, които стоят и пред всеки друг бизнес. И трудностите са същите, но се преодоляват по-лесно, защото няма разнобой на интересите. Или иначе казано – дърпаме чергата в една посока. Това, че по цял ден сме заедно, ни помага да се разбираме и подкрепяме във всякакви ситуации. Е, разбира се, много е трудно да не пренасяш работата вкъщи, но нали затова е семеен бизнес.

Как успявате да съчетавате майчинството и работата? Отделяте ли достатъчно време на децата си?
Да, смятам, че отделям достатъчно време на децата си. Не съм с тях по цял ден и не смятам, че това е необходимо. Те имат нужда сами да разгледат и осмислят света. По-важно е времето, което прекарваме заедно да е пълноценно, да сме наистина заедно, а не просто на едно и също място в пространството.

Кое е основното, на което искате да ги научите?
Първо и много трудно, да бъдат щастливи в един свят, в който сякаш нарочно се полагат усилия хората да са разтревожени, неспокойни и недоволни.
Второ, да вярват в себе си.

Има ли вкус българинът към красиви мебели? Държи ли на качеството? Рискува ли с нови и различни дизайни, цветове, мебели за своя дом?
В момента българинът е притиснат между шаренията на хипермаркетите и стилните, но нереални за българската действителност рекламни фотографии на огромни интериори.
Въпреки всичко има много хора, които разбират, че диванът в дома им трябва да е преди всичко удобен, функционален и да им служи дълги години. Съвременното строителство често подлага на изпитания нашите дизайнери. Хората често са принудени да експериментират с дизайна и цветовете на мебелите, за да постигнат най-доброто съотношение полезна площ, функция, дизайн. Именно в това те най-често се нуждаят от нашата помощ, защото на пазара няма готови решения.

Твоят любим десен, модел мебел от колекцията на Валинор?
Любимият ми диван е модел Енерджи, първият от нашата нова колекция екологични дивани без вредни вещества, без петролни продукти, без вреда за природата и отрови за хората. Всъщност това не е диван, а кауза, нашият стремеж към един по-добър и по-чист свят за нас и нашите деца. И двамата с мъжа ми не се уморяваме да повтаряме на всички, че е изключително важно всеки да направи каквото е по силите му.

Пожеланието ви за нашите читателки?
Да не се отказват да променят света около себе си към по-добро. Според мен всеки трябва да използва положителната си енергия на 100%.

Коментирай