Даниела Динева: С нищо не може да се замени уханието на домашно изпечени сладки

15.03.2012г. / 16 26ч.
Мария Дуковска
Даниела Динева: С нищо не може да се замени уханието на домашно изпечени сладки

Даниела Динева е очарователна, млада дама, която успя да грабне вниманието на екипа ни с кулинарния си блог и ароматните рецепти, които не спира да споделя с другите. Това бе и причина да помолим Даниела да се включи в инициативата ни за събиране на средства за първата статуя, символ на майчинството в България, която екипът на Az-jenata.bg мечтае да изгради. Благодарим на Даниела, че не само се съгласи благородно да ни помогне, но и го направи по най-вкусния начин. :-)

Не устояхме на изкушението да я подложим на „тежък“ разпит за личния и професионалния й живот, за щастливите мигове, но най-вече за кулинарните върхове и любимата й рецепта. Ето какво „забъркахме“:

Бихте ли се представили с няколко думи?
Казвам се Даниела, на 32 години съм и обичам да експериментирам в кухнята. Работя в областта на маркетинга и рекламата. Креативното и красивото в професията ми и кулинарията вървят ръка за ръка във всичко, което правя. Обичам работата си и горя в нея – да създадеш реклама на продукт или услуга, която биха ползвали много клиенти, е огромно удоволствие. Същото е и в кухнята.

Откога датира страстта ви към кулинарното изкуство?
От няколко години се запалих сериозно по кулинарията. Закупуването на домашна хлебопекарна бе едно от нещата, които ме накараха да търся нови рецепти и да се вглеждам в това, което консумирам ежедневно. След това започнах да правя торти, а след тях настъпи решението за създаване на собствен блог, в който да споделям наученото.

Как се появи идеята за блог и за споделянето с други любители на кулинарията?
Идеята за създаването на блог беше абсолютно спонтанно решение, отначало не знаех с какво се захващам. Избор на нова рецепта, закупуване на продукти, готвене, аранжиране, снимки, обработка, писане и публикуване – много дълъг процес, който изисква време. След това следват фен страници, споделянето в социални мрежи, отговаряне на е-мейли, въпроси и т. н. с две думи поддържането на кулинарен блог си е full time job.

Какъв съвет бихте дали на всички онези български жени, които са забравили за любовта към кулинарията и готвят вкъщи просто по задължение?
Да правят всичко с много любов и отдаденост. Ако нямат време и не желаят да се задържат дълго в кухнята, да си приготвят по-лесни и здравословни рецепти – да наблегнат на пресните зеленчуци, да правят повече салати със зехтин или да изпекат риба. При тях няма какво да сбъркат, а стават много бързо. Уханието на домашно изпечени сладки по Коледа не можеш да го замениш с нищо друго. Нека не избират пакетирани бисквити от щанда в магазина, а да приготвят домашно изпечени. Превърнете приготвянето им в забавление, включете в това и децата си и ще прекарате един прекрасен следобед у дома в игри и закачки.

Какво е за вас щастието и къде го намирате?
Щастието е навсякъде, стига да успееш да го забележиш в ежедневието – в аромата на сутрешното кафе, в това да накараш някого да се усмихне, в това да знаеш, че няма невъзможни неща и стига да желаеш нещо много силно, се постига.

Вие взехте участие в благотворителната акция на „Аз жената“ за изграждане на скулптура, символ на майчинството. Какво мислите за инициативата ни?
Инициативата е много добра и дано повече хора се отзовават на такъв тип събития. Но смятам, че трябва да има повече шумене в медиите, по-дълга рекламна комуникация, за да могат да се въвлекат повече хора и инициативата да бъде подкрепена от повече ко-партньори.

Кое е според вас основното предизвикателство пред съвременната българка?
Българката е поставена пред много предизвикателства в съвременното ежедневие, които трябва да преодолява – да бъде добра в професията, отлична майка, да се грижи за външния си вид, да спортува и да отделя време за семейството. Предизвикателството е да откриеш баланса.

Сутринта започва с...?
Чай и закуска с овесени ядки, сутрешен блок и подготовка за дългия работен ден.

Любим вкус, цвят, място?
Натурален шоколад, бяло, да пътувам.

Любима рецепта, която да споделите с нашите читателки?
Обожавам шоколадовото суфле, което правя.

Продукти:
200 г натурален шоколад
200 г масло
7 яйца
270 г захар
125 г брашно
50 г натурално какао
мазнина за формите
Порции – 8 порции
Време за приготвяне – 25 минути
Време за печене – 10-12 минути

Приготвяне:
Шоколадът се нарязва на парчета и се разтопява, заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват със захарта на пяна, прибавя се шоколадовата смес, след това брашното и какаото и се смесват.
Осем формички (аз ползвах керамични, но ако нямате можете да използвате и еднократните алуминиеви) с диаметър около 8 см се намазват с мазнина. Аз допълнително поръсих какао по дъното и стените на формите и след това напълних с тестото. Това се прави, когато искате да обърнете суфлето в плоски чинии и да сервирате отделно. В алуминиевите формички се получава перфектно.
Загряваме фурната на 225 градуса. Печем суфлето 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността и ще се загуби ефектът на десерта. Няма да е нищо по-различно от кексче във формичка.
Изваждаме десерта от фурната, оставяме настрана да се охлади и сервираме с топка ванилов сладолед и прясна мента.
Перфектен е когато очаквате гости, тъй като е възможно да го приготвите предварително, да го замразите и да го изпечете по време на основното ястие.
Не е подходящ да се хапва на следващия ден, тъй като вътрешната част вече не е течна и не се разлива като „лава“, а именно в нея се крие тайната на прекрасния вкус.



Вашето пожелание към читателките наАз жената“?
Да бъдат истински, да се забавляват ежедневно и да не спират да мечтаят.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
AndreyChekov ( преди 10 години )
Тъкмо направих шоколадово суфле по рецептата на Даниела и мога да кажа с ръка на сърце че това е най-вкусното което съм опитвал.Дани благодаря ти от сърце,продължавай в същия дух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
tutu SEIDAN ( преди 11 години )
Данче, никой не ти говори за опити да се сготвят неща по твоите рецепти. Не се прави на ударена. Говоря за неща приготвени от теб. Какво не му харесваш на езика ми. ТИ СИ ИЗМАМНИЦА. Престъпление ли е да си откровен. Изглежда за теб е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Daniela ( преди 11 години )
Здравейте tutu SEIDAN,благодаря ви за коментара. Както ще видите в блога, има доста коментари на реални хора, които пишат и споделят рецептите си, както и на много блогъри. Не сте ми писали нито в блога, нито на е-мейла за това, че имате проблем с рецептите. Описвам рецептите подробно, давам разяснения и когато има неясноти, повечето хора задават въпроси.Не е уместно да се хвърлят безсмислени обвинения, без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Dani ( преди 11 години )
А защо не помислиш малко дали пък не е в теб причината да не ти се получават нещата? Езика ти няма да го коментирам, защото въобще не заслужава коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
tutu ( преди 11 години )
имах нещастието,няколко пъти да опитвам от "произведенията" на въпросната "дама". искам читателите да знаят, че това същество изобщо не може да готви. това, което съм опитвал и това което показва в блога си нямат нищо общо. ВСИЧКО Е ЕДНА ГОЛЯМА ИЗМАМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар