Даниела Динева е очарователна, млада дама, която успя да грабне вниманието на екипа ни с кулинарния си блог и ароматните рецепти, които не спира да споделя с другите. Това бе и причина да помолим Даниела да се включи в инициативата ни за събиране на средства за първата статуя, символ на майчинството в България, която екипът на Az-jenata.bg мечтае да изгради. Благодарим на Даниела, че не само се съгласи благородно да ни помогне, но и го направи по най-вкусния начин. :-)
Не устояхме на изкушението да я подложим на „тежък“ разпит за личния и професионалния й живот, за щастливите мигове, но най-вече за кулинарните върхове и любимата й рецепта. Ето какво „забъркахме“:
Бихте ли се представили с няколко думи?
Казвам се Даниела, на 32 години съм и обичам да експериментирам в кухнята. Работя в областта на маркетинга и рекламата. Креативното и красивото в професията ми и кулинарията вървят ръка за ръка във всичко, което правя. Обичам работата си и горя в нея – да създадеш реклама на продукт или услуга, която биха ползвали много клиенти, е огромно удоволствие. Същото е и в кухнята.
Откога датира страстта ви към кулинарното изкуство?
От няколко години се запалих сериозно по кулинарията. Закупуването на домашна хлебопекарна бе едно от нещата, които ме накараха да търся нови рецепти и да се вглеждам в това, което консумирам ежедневно. След това започнах да правя торти, а след тях настъпи решението за създаване на собствен блог, в който да споделям наученото.
Как се появи идеята за блог и за споделянето с други любители на кулинарията?
Идеята за създаването на блог беше абсолютно спонтанно решение, отначало не знаех с какво се захващам. Избор на нова рецепта, закупуване на продукти, готвене, аранжиране, снимки, обработка, писане и публикуване – много дълъг процес, който изисква време. След това следват фен страници, споделянето в социални мрежи, отговаряне на е-мейли, въпроси и т. н. с две думи поддържането на кулинарен блог си е full time job.
Какъв съвет бихте дали на всички онези български жени, които са забравили за любовта към кулинарията и готвят вкъщи просто по задължение?
Да правят всичко с много любов и отдаденост. Ако нямат време и не желаят да се задържат дълго в кухнята, да си приготвят по-лесни и здравословни рецепти – да наблегнат на пресните зеленчуци, да правят повече салати със зехтин или да изпекат риба. При тях няма какво да сбъркат, а стават много бързо. Уханието на домашно изпечени сладки по Коледа не можеш да го замениш с нищо друго. Нека не избират пакетирани бисквити от щанда в магазина, а да приготвят домашно изпечени. Превърнете приготвянето им в забавление, включете в това и децата си и ще прекарате един прекрасен следобед у дома в игри и закачки.
Какво е за вас щастието и къде го намирате?
Щастието е навсякъде, стига да успееш да го забележиш в ежедневието – в аромата на сутрешното кафе, в това да накараш някого да се усмихне, в това да знаеш, че няма невъзможни неща и стига да желаеш нещо много силно, се постига.
Вие взехте участие в благотворителната акция на „Аз жената“ за изграждане на скулптура, символ на майчинството. Какво мислите за инициативата ни?
Инициативата е много добра и дано повече хора се отзовават на такъв тип събития. Но смятам, че трябва да има повече шумене в медиите, по-дълга рекламна комуникация, за да могат да се въвлекат повече хора и инициативата да бъде подкрепена от повече ко-партньори.
Кое е според вас основното предизвикателство пред съвременната българка?
Българката е поставена пред много предизвикателства в съвременното ежедневие, които трябва да преодолява – да бъде добра в професията, отлична майка, да се грижи за външния си вид, да спортува и да отделя време за семейството. Предизвикателството е да откриеш баланса.
Сутринта започва с...?
Чай и закуска с овесени ядки, сутрешен блок и подготовка за дългия работен ден.
Любим вкус, цвят, място?
Натурален шоколад, бяло, да пътувам.
Любима рецепта, която да споделите с нашите читателки?
Обожавам шоколадовото суфле, което правя.
Продукти:
200 г натурален шоколад
200 г масло
7 яйца
270 г захар
125 г брашно
50 г натурално какао
мазнина за формите
Порции – 8 порции
Време за приготвяне – 25 минути
Време за печене – 10-12 минути
Приготвяне:
Шоколадът се нарязва на парчета и се разтопява, заедно с маслото на водна баня, като се разбърква непрекъснато. Яйцата се разбиват със захарта на пяна, прибавя се шоколадовата смес, след това брашното и какаото и се смесват.
Осем формички (аз ползвах керамични, но ако нямате можете да използвате и еднократните алуминиеви) с диаметър около 8 см се намазват с мазнина. Аз допълнително поръсих какао по дъното и стените на формите и след това напълних с тестото. Това се прави, когато искате да обърнете суфлето в плоски чинии и да сервирате отделно. В алуминиевите формички се получава перфектно.
Загряваме фурната на 225 градуса. Печем суфлето 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността и ще се загуби ефектът на десерта. Няма да е нищо по-различно от кексче във формичка.
Изваждаме десерта от фурната, оставяме настрана да се охлади и сервираме с топка ванилов сладолед и прясна мента.
Перфектен е когато очаквате гости, тъй като е възможно да го приготвите предварително, да го замразите и да го изпечете по време на основното ястие.
Не е подходящ да се хапва на следващия ден, тъй като вътрешната част вече не е течна и не се разлива като „лава“, а именно в нея се крие тайната на прекрасния вкус.
Вашето пожелание към читателките на „Аз жената“?
Да бъдат истински, да се забавляват ежедневно и да не спират да мечтаят.