Определяй целите в живота си

29.01.2007г. / 10 19ч.
Аз жената
Определяй целите в живота си

Маргрет Драйвърс е създател и Генерален директор на “Флексджоб” – агенция за временна заетост, стартирала в България през 2005г.
Завършва гражданско и наказателно право в своята страна – Холандия, и започва трудовата си кариера като адвокат в голяма адвокатска кантора в Амстердам.
Скоро открива призванието си в областта на организацията на трудови ресурси, специализира Трудово право и Започва да консултира за свое удовлетворение някои компании по въпросите свързани с човешките ресурси. В последствие основава своя успешна в областта консултантска компания.
Служебни ангажименти на съпруга й налагат семейството им да се установи в България. Не приема безусловно единствено ролята на домакиня и майка, и въпреки непознатата среда и трудностите с езика, за лична реализация и с идеята да продължава собственото си развитие създава своята, вече действаща агенция.
Има три деца, на които отделя свободното си време.
Често мечтае за къща сред уюта и спокойствието на планината.

За каква професия мечтаехте като дете?
Когато бях дете мечтаех да стана офицер в армията или полицейски инспектор. Много ми допадаше героичният ореол, който обгръща тези професии.
За съжаление в Холандия по това време имаше специални изисквания за височина към кандидатите за въпросните професии, а аз бях прекалено ниска.
Така че вместо това станах адвокат. Изучавах гражданско и наказателно право и накрая попаднах в голяма адвокатска кантора в Амстердам.

Какви са Вашите професионални амбиции сега?
Ако работата ми в адвокатската кантора ме научи на нещо, то е че не ми допада особено да бъда адвокат. Адвокатите винаги се опитват да се справят с вече съществуващи проблеми, а аз предпочитам да ги предотвратявам.
Специализирах трудово право и за собствено удовлетворение започнах да консултирам различни компании по въпросите свързани с човешките ресурси.
Моите амбиции и сега са свързани точно с това. Харесва ми да работя в частния сектор и да съветвам различни фирми, как най-ефективно да организират своите трудови ресурси.

Какво е мнението Ви за българските работодатели? С какво можете да им бъдете полезни?
Българските работодатели се адаптират много бързо към променящите се условия на пазара.
Точно тук може да бъде от полза агенция за осигуряване на временна работна ръка като Флексджоб. Например, ние предлагаме решения при случаи на специални проекти, сезонни промени, недостиг на персонал, поради ваканции, болнични и други отпуски. Ние можем да осигурим нужните служители за необходимия период.

Кои са основните неща, които човек трябва да направи на интервю за работа, според Вас, за да е успешен?
Има няколко основни правила, които могат да бъдат от полза. Най-очевидните неща са част от вашето представяне – например естетично и подходящо облекло.
Ако се облечете добре, това няма да ви донесе непременно успех, но ако не го направите ще дадете предимство на други кандидати, които са се съобразили с това правило.
Другото нещо е да се появите на интервюто подготвени. Какво знаете за работата? Погледнахте ли уеб сайта на компанията? Каква е организационната структура? Каква е основната мисия на фирмата? Много от тези неща могат да ви ориентират в правилната посока. Това ще ви направи по-интересни събеседници.
Друго, което искам да подчертая са отговорността и точността.
Ако имате интервю в 15 ч. – бъдете точни! Закъснявайки, вие изпращате погрешни сигнали. Това казва на работодателя, че не ви е грижа за времето, което вашият интервюиращ губи. Също така, много дразнещо е когато някои хора не се появяват изобщо.
Това, че някои е отделил от времето си, за да се срещне с вас, изисква да подхождате с уважение. Много е просто, ако не може да се разчита на някого, то той със сигурност не е подходящ кандидат.

Доколко Интернет помага на работата Ви?
Интернет е жизнено важен за нашата компания. Хората не само могат да ни намерят чрез интернет, но те могат и да се регистрират на нашия уеб сайт и като кандидати за определени позиции и дори работодатели могат да обявяват свободни работни места чрез нашата страница.

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?
Не, не мисля, че някога съм била дискриминирана за това, че съм жена, но не смятам, че ми е било по-лесно. Надявам се хората да са ми дали шанс, заради моя опит и професионализъм, а не защото съм жена.

Кое свое постижение бихте определили като най-голям или важен успех в личен Или служебен план?
Лесно е да кажа, че моето най-голямо постижение е фактът, че преди няколко години основах своя консултантска компания, която беше много успешна.
Като консултант аз извърших някои доста трудни реорганизации на персонала в различни компании. Това никога не е приятно, но винаги се опитвам да правя най-доброто за хората.
През 2005-а аз и съпругът ми дойдохме в България, заради неговата работа. В началото ми беше трудно да се приспособя, защото не бях свикнала да бъда само съпруга и майка.
Мисля, че е голямо постижение, че успях да създам “Флексджоб” и дори в тотално необичайна за мен обстановка, ние все пак се справяме.
Въпреки дори и факта, че езикът е труден за научаване.
Моята кариера и личен живот са много преплетени. В момента се опитвам да намеря баланса между кариерата и личния ми живот, но това е трудна задача, с която още се опитвам да се справя.

За какво мечтаете? Кои са вещите, без които не можете?
Често мечтая за красива къща в планината, където въздухът е свеж и тишината е пълна. Къщата определено трябва да има душ.

За кое отделяте повече време – за себе си, близките си или за професията си?
Моето семейство и работа заемат повечето от моето време.
Съпругът ми има много отговорна работа и освен това имаме 3 деца – на 2, 4 и 6 години.
Аз искам да бъда грижовна майка, затова прекарвам с тях следобедите им, след училище, както и уикендите. Вечер, когато децата заспят, мога да работя малко повече.
Не съм жена, която прекарва много време гримирайки се пред огледалото или в салоните за красота, въпреки че е много приятно от време на време да се поглезя с масаж и грижи за лицето.

Имате ли свое лично послание към другите жени?
Аз мисля, че е важно да определяш целите си в живота – това, което искаш да постигнеш.
Няма значение какво е, стига да можеш да вложиш сърцето си.
Вярвам, че само така можеш да вземеш от живота това което желаеш.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Моят любим цвят е топлият есенен вариант на оранжево.
Това е цвят, който ми създава усещане за щастие и топлота.
Една от моите любими песни е на банда, която обаче е популярна предимно в Холандия.
Друга много хубава песен е Losing My Religion на REM.
Много харесвам индийска и индонезийска кухня, а любимото ми място е един от островите в северната част на Холандия.
Аз съм прекарвала там много ваканции и сега ходя там със своето семейство.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Аз правя много хубав babi ketjap, това е индонезийско ястие.
Нашите деца също обичат пикантна храна. Когато посрещаме гости, аз предпочитам да готви моят съпруг, защото той обича да готви повече, отколкото аз.
Винаги се стараем да се уверим, че ястието, което възнамеряваме да предложим на нашите гости е готово по времето, когато те пристигат. Това ни дава възможност да прекарваме повече време с нашите гости. Хубави ястия са агне сготвено на бавен огън, с гарнитура от леща и сушени домати или някакъв вариант на гювеч.

Коментирай