България е уникално място

05.11.2007г. / 08 53ч.
Аз жената
България е уникално място

Ангелина Тодорова Томова е родена на 31-ви Март в София. Рисува първата си икона на девет годишна възраст и започва да се занимава сериозно с изобразително изкуство. Завършва Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, специалност Художествено оформление на текстилни площни изделия през 2005 г. От 2005 г. следва Инженерен дизайн в Технически университет – София. Занимава се 8 години с народни танци в ансамбли “Росна китка”, “Средец” и “Здравец”, откъдето идва и интересът и към българската култура и традиции. От 2006 г. активно се занимава с проект, свързан с много творчески идеи, – unikalni.com! Той съчетава както художествени и творчески идеи, така и информация за природните дадености и културни забележителности на България.

За каква професия мечтаехте като дете?
Още като бебе, на моето кръщене, хванах четката и оттогава започна моя живот на творец. Винаги съм мечтала да се занимавам с изкуство, занимавах се и с много други неща като народни танци, чужди езици, но се спрях на рисуването и оттогава това е едно от най-важните неща в живота ми, което ми позволява да показвам на хората истинското си АЗ.

Какви са амбициите ви в професионален план?
В момента следвам Инженерен Дизайн в Технически Университет – София и след като се дипломирам, много бих искала да продължа да се занимавам с работа, свързана с тази специалност, тъй като за мен тя е много интересна и има голяма перспектива. Освен това от една година заедно с моите съдружници се занимаваме с частен бизнес – интернет магазин www.unikalni.com, където предлагаме ръчно изработени уникати и даваме възможност на всеки един талантлив човек да участва със свои творби в нашия сайт. Също така разработваме проект, наречен “Уникално от България”, където ще предоставяме интересна информация за различните български фестивали, празници, прояви, традиции, ще публикуваме снимков материал на различни културни забележителности и природни красоти. Амбициите ми са свързани с развитието на магазина ни, както в България, така и в чужбина, тъй като всеки един човек трябва да покаже таланта си и всеки един българин трябва да знае повече за своята родина.

Има ли моменти в работата ви, когато Ви е трудно като жена? Или се чувствате улеснена от пола си?
Когато искам да създам някаква картина или творба влагам много чувственост и женственост в нея и ако не бях жена, не мисля че щях да правя това, което правя сега.

Как се роди идеята за unikalni.com?
Това е доста дълга история – Преди повече от година, на един семинар за здравословно хранене, аз и моят приятел се запознахме с две момчета на нашата възраст и се сприятелихме. Един ден едното от тях ни покани на рождения си ден, но тъй като се познавахме от съвсем скоро, не знаехме какъв подарък точно ще му хареса. Затова реших да му нарисувам тениска, която да си е само за него и никой друг да не притежава същата. Така от този уникален подарък, който той получи, се роди цялата идея за нашия интернет магазин!

Чувствате ли се щастлива в професионален план?
Да, тъй като работата, с която се занимавам е насочена предимно към млади и талантливи хора, с които имам възможността да общувам и да обменям идеи и опит.

А в личен?
В личен план съм много щастлива, защото от 5 години имам приятел, който е невероятен човек – отраснахме заедно и преживях с него много важни моменти в моя живот. Във всичко сме винаги заедно – следваме заедно, работим заедно.

Вие сте тясно свързана с изкуството, кое според Вас е уникалното в българската култура, фолклор и традиции?
Самият факт, че нашата държава съществува от повече от 1300 години е предпоставка за изключително голямо културно разнообразие и богатство. За мен уникалното в българската култура е, че е успяла да се съхрани през всичките тези трудни векове и сега служи за вдъхновение на българските таланти.

Кои са вашите уникални места от България?
За мен цяла България е едно уникално място, всеки един град, всяко едно село има своя собствена история, природа и забележителности.

Какви са Вашите лични интереси?
Това, което много обичам да правя след рисуването е да ловя риба и да ходя на палатки. Луда съм по моторните лодки и живота на открито. За мен животът на палатка за поне една седмица може да те научи на много – чувстваш се значим, когато осъзнаеш, че си изправен пред природата без всичките ненужни вещи, с които си свикнал да живееш, и вместо тях си създадеш такива, които да са ти от полза.

Кое е най-интересното във вашата работа?
Най-интересното е че постоянно имам възможност да използвам въображението си за нови идеи, също така, откакто се занимавам с www.unikalni.com се запознавам и срещам с много интересни хора.

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?
За мен най-големият успех в живота ми е, че съм осъзнала, че това, с което се занимавам е най-важното за мен, доставя ми удоволствие и се чувствам значима.

Вашето послание към съвременната българска жена?
Пожелавам на българската жена да бъде все така силна, винаги да следва целите си без да се отказва и най-важното да вярва, че може да ги постигне!

На какво искате да научите своите деца?
За мен да си родител е страшно голяма отговорност и е изключително трудно да възпиташ едно дете (зная го, защото много добре си спомням как е било с мен и моите родители). Не че не съм била послушно дете, но без техните усилия, внимание и грижи надали щях да съм това, което съм сега. Така че да си родител е много отговорно и за да бъдеш такъв, ти самият трябва да си пораснал, да можеш достатъчно добре да се грижиш за себе си и чак тогава ще си готов да възпитаваш и да даваш всичкото това на своето дете.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Всички нюанси на синия цвят.. Обичам музика, която ми позволява да използвам въображението си или да мечтая! Много обичам да ям или много сладко или много солено – и двете крайности! Място... като малка всяка ваканция ходехме с баща ми на палатка на различни язовири и оттогава язовир Доспат стана любимото ми място в България – с невероятната дива природа, чистота и свеж боров въздух!

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Аз мога да готвя, не зная как съм се научила.. не бих казала, че съм се навъртала особено много в кухнята покрай майка ми, а просто не се страхувам да си измислям и да експериментирам, накрая винаги се получават вкусотии! Най-добре приготвям боб, а като второ ястие пържени кюфтенца с гарнитура пюре – това са моите специалитети!

Коментирай