Вашето първо име е красивото българско име Николина, знаете ли от къде идва това име, каква е неговата история?
Не съм познавач по темата за етимологията на българските имена. Онова, което знам е, че името Никола/Николина идва от почитта към светеца – Св. Никола Чудотворец. В източно православния свят Св. Никола се почита като закрилник на рибарите и на всички останали професии свързани с морето, докато в християнско католическия свят Св. Никола се смята за закрилник на търговците и банкерите. Във връзка с това навсякъде по света има изградени черкви с патрон “Св. Никола”, чиято история датира най-често още от Средновековието. Обикновено тези черкви се намират в старите търговски центрове на много западни столици и градове. Преди няколко дни се върнах от Брюксел (Белгия) където посетих черквата на моя светец. Тя се намира в най-атрактивното туристическо място на Брюксел, така нар. “Grand Place” или “Old Market”, т. е. в стария търговски център на Брюксел, който се посещава ежедневно от хиляди гости на града и където се организират Коледните, Великденските и всички останали публични тържества за жителите и посетителите на Европейската столица. Историята на тази черква датира от 12/13-ти век и е свързана с ранната история на Брюксел. Тази година имах възможността да посетя и черквата на Св. Никола в стария търговски център на Фрайбург (Швейцария). Казано накратко, светецът, чието име нося е почитан навсякъде по света (макар и по различни причини) и при всяко мое пътуване извън България аз не пропускам възможността да засвидетелствам почитта си към него. Вярвам, че Св. Никола е мой закрилник поради това, че нося името му и независимо от факта, че професията ми не е свързана с морето или банкерството.
А каква е Вашата лична история? Кръстена ли сте на някого?
Да, кръстена съм на дядо си Никола по бащина линия. Той има три деца и аз се оказах първото му внуче. По всяка вероятност родителите ми са избрали това име следвайки патриархалната българска традиция по отношение на имената. И до сега не съм разочарована от избора им. Дядо Никола (вече покойник) като всеки друг селски човек от онова далечно време нямаше специално образование (беше самоук строител и земеделец), но също така мъдър и достоен човек, а за мен тези две неща са различни – в смисъл човек може да бъде много начетен и образован, но да му липсва мъдрост и обратното. Чувствам се привилегирована от съдбата, защото нося името на един мъдър и достойно изживял живота си човек – дядо Никола.
Харесвате ли името си и посланието, което то носи?
Да, определено харесвам името си и за това не обичам да ме наричат с умалителни имена от рода на “Нина, Ники, Никол” и други производни от Николина. Знаете ли, сега във времето на Интернет ежедневно кореспондирам по електронната поща. Независимо че често приятели, колеги и партньори се обръщат към мен с “Драга Нина” аз по правило подписвам отговорите си с “Поздрави, Николина”. Що се отнася до посланието, което името ми носи, то е същото като онова на светеца, на когото съм кръстена – в личен план аз обожавам морето (когато го съзерцавам и слушам, като че ли започвам да разбирам смисъла на съществуването ни и на всички останали неща около нас и вътре в нас), а също така и високо ценя предприемаческия дух в хората.
В християнско-католическия свят статуята на Св. Никола, така както съм я видяла, излъчва и внушава смирение, търпение, мъдрост и труден житейски път.
Обичате ли риба и празнувате ли на Никулден?
Определено обичам риба, въпреки че вече все по-рядко можем да си я позволим. Всъщност на всякъде по света рибните блюда са едни от най-скъпите в сравнение с останалите месни блюда. Спомням си първото си излизане извън България – беше през 1990 г. по повод на конференция в Гърция. Тогава се озадачих от факта, че рибата е една от най-скъпите храни предлагани в Гърция, въпреки че страната се намира на пет морета. По-късно имах професионалния шанс наистина да пътувам много по света и Ви уверявам, че във всички страни, които съм посетила (а в някои от тях и живяла) рибата е сравнително скъпа храна. В моето семейство се старая поне веднъж седмично на масата да има рибно блюдо. Разбира се, че Никулден е специален ден за мен и семейството ми, защото е имения ми ден. На този ден обикновено купувам жив шаран, приготвям го пълнен по много и различни рецепти и го сервирам с бяло вино на празнична трапеза. От сутринта още в дома ми настъпва приятна суматоха – докато се суетя по приготвянето на Никулденския шаран, телефонът звъни непрекъснато – роднини и приятели се обаждат да ми честитят именния ден и да ми пожелаят различни хубави неща. Няколко пъти обаче се е случвало на този мой ден да съм извън България и тогава съм се чувствала тъжна, защото ми е липсвал Никулденския празник споделен с най-близките ми хора. Старая се да честваме в тесен семеен кръг всички традиционни български празници не само заради приятната атмосфера, а и за да давам пример на дъщеря си да прави същото, когато вече има свое семейство.
В днешно време родителите, които искат да кръстят детето си на дядо им Никола (например) вече не избират името Николина, а някое от производните Никол, Николета, смятате ли, че с времето това женско име ще се загуби всред модерните си модификации?
Не, не смятам, че в бъдеще благозвучното българско име Николина ще придобие чуждо звучене, защото поне част от българските родители в сегашния век на господство на масмедиите, информацията и глобализацията ще запазят и малко от традиционната мъдрост на народа ни.
Това име донесло ли Ви е късмет в живота и кариерата или разчитате преди всичко на трудолюбието си и енергичността си?
Според мен всеки човек се ражда с името си, а останалото е плод на предварително заложени талант и умения и много, много работа, а също е и въпрос на характер.
Във връзка с Вашата научна дейност пътувате много по света. Как битува това име в чуждоезиковото пространство?
Ще се върна пак към първото ми излизане в чужбина – онази конференция в Гърция през 1990 г., за която вече стана дума. Тогава един колега от Англия ми каза: “Знаеш ли, че в моето ухо (т. е. за “не-славянско ухо”) името Николина ми звучи като музика”. И до сега съм убедена, че това не беше някакъв комплимент в личен план, а се отнасяше до благозвучието на това славянско име и усещането за някаква музикалност в произнасянето му.
Вие участвате в много международни проекти, носител сте на много научни титли и от биографията Ви си личи, че сте една жена, отдадена на науката – как се съчетава науката със семейството и ежедневието? Налага ли се да жертвате личния живот в името на науката?
Убедена съм, че изграждането на кариера в каквато и да е професионална област предполага определени жертви в личен и семеен план. Въпрос на личен избор е доколко човек е склонен да ги направи, както е и въпрос на ценностна преценка – струва ли си човек да ги прави.
Какво послание бихте отправили към Вашите съименници в днешния ден?
Да са живи и здрави, да живеят в хармония със себе си и с близките си, да засвидетелстват почитта си към светеца, чието име носят.
Вашият любим цвят? – почти всички цветове от топлата есенна гама
Вкус? – ако става дума за живопис – френските импресионисти и В. Гог; ако става за вещи – автентични, а не имитация; ако става дума за мода – авангардна, ако става дума за храна – проста, пикантна, с много подправки и т. н.
Песен? – френски шансон, Биитълс, македонски народни песни, репертоара на В. Висоцки, и др.
Място? – в близост до природата
Вашата любима рецепта, която готвите с удоволствие?
Традиционни блюда от българската национална кухня като пълнени чушки, сарми, баница, лютеница, син патладжан в различни варианти и др.