Мария Маслева: Постоянно се надбягвам със себе си

30.06.2008г. / 09 20ч.
Джадала Мария
Мария Маслева: Постоянно се надбягвам със себе си

Мария Маслева работи в областта на рекламата от 12 г. Завършила е Националната Художествена Академия. Работи като рекламен сътрудник на "Атлантически клуб в България" за периода 1994-1996. Арт директор в "Тектон Интермедиа" 1997-1999, завежда отдел "Реклама" в "Джи Ви Ел - България Холдинг", където създава корпоративния имидж на фирмите "Жокер медиа", "Даунтаун", хляб "Бонус" и др. Работила е за популяризирането на руската култура в България - конкретно за гастролите на Болшой театр, Йосиф Кобзон, Алла Пугачова, Никита Михалков и др. и за редица БГ изпълнители като група Каффе, група Сленг, Графа и др. През 2005г. Мария прави самостоятелна рекламна агенция "График Дизайн Студио", където към днешна дата ръководи екип от множество квалифицирани специалисти в областта на дизайна и рекламата. Носител е на 4 награди от изложението "Реклама Експо – 2006 и 2007" за дизайн. Сред клиентите на агенцията са Yamaha Music Europe, Apace Music, MM TV, M Tel Beach Masters, IP Bulgaria, Хляб Бонус, Даунтаун, Дион Винари, Зип Травел - България и др. Преди броени дни Мария замина за Clio Awards САЩ, където рекламната й агенция График Дизайн Студио е номинирана за една от престижните Clio статуетки в раздела „Дизайн на опаковка” с дизайна на вино Ширто, произведено от Дион Винари.

За каква професия мечтаехте като дете?
На 10 години мечтаех да стана балерина, като всяко малко момиченце. На 15  години вече имах категоричното намерение да се пробвам като моден дизайнер. На 20 години исках да имам собствена рекламна агенция, а на 30 години...  го постигнах

Какви са професионалните Ви амбиции днес
?
Голямата ми мечта е Graphic Design Studio да се разрастне като агенция. Бих искала да имаме възможност да обучаваме повече млади хора, които искат да се развиват в областта на рекламата и дизайна, защото те ще обогатят пазара с много креативност, нови идеи и свежа енергия.

А основните предизвикателства на Вашия ден?
Предизвикателство е да искаш да достигнеш до нивото на най-добрите! В нашата работа дори да постигнеш голям успех, идва следващия ден и клиентите ти поставят нови предивикателства и ти отново трябва да си на 200% от себе си. В този смисъл е необходимо да си неуморим и да имаш силно желание да се развиваш, да си гъвкав, за да задоволиш различните потребности на твоите клиенти, които се променят с времето, да им предлагаш нови интересни неща, да следиш пазара - изобщо е една перманентна динамика, която може да те издигне на върха, но може и да те смаже във всеки един момент. Затова аз си представям моята работа като едно постоянно надбягване със самата мен, ежедневно надскачане на собствените ми възможности и ... може би затова я обичам толкова.

Как една дама от рекламния бизнес у нас се чувства на голям рекламен конкурс в САЩ
?
Откровено казано,  надявам се това да е само първият фестивал от такава величина, в който  сме номинирани за участие, защото за нас е важно да си „сверим часовника” с най-големите в света. Ние сме много млада агенция, но искаме да правим все по-добри неща като криейтив и се надявам да се развиваме. Полезно е да се ходи на фестивали, това е голямо предизвикателство за нас и се надявам да успеем да се представим добре. В журито са такива „колоси” на рекламния пазар като креативния директор на Saatchi & Saatchi (New York) – Icaro Doria, както и креативния директор на Google – Robert Wong (New York) и се надявам да се запозная с тях лично, защото те са носители на голям професионален заряд и много богат опит.

Има ли още много да учи родният рекламен бизнес от чуждия опит?
Разбира се, световният пазар го изисква. Въпреки че тук понякога хората не просто „черпят опит”, а прявят директен “copy-paste” на чуждите идеи, което според мен не е точния начин (усмихва се). Има много крадена реклама в България, но се надявам че и това ще се промени някой ден! Ние дори водим рубриката COPY/ PASTE в рекламно списание с цел да помогнем да се ускори тази промяна.

Имат ли жените повече нюх, усет за създаването на реклами от мъжете
?
Не бих искала да разделям нещата на жени и мъже, мисля че професионализмът е над всичко.

Имала ли сте трудни моменти, произхождащи от това че сте жена или напротив, това Ви помага
?
Понякога да си жена в нашия бизнес, е предимство, но не винаги. Трудно е, когато мъжете искат да работят с мъже, поради недоверието си към нежния пол. Но... аз мисля, че когато става  въпрос за творчество и красиви неща, няма как да минем без жените.

С какво от своя жизнен път се гордеете най-много?
С това че не се отказах, когато беше трудно. Мисля че човек трябва да гони мечтите си и аз не спирам да мечтая.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Честно казано да! Съвременният свят поставя непрекъснато предизвикателства пред жените, сега на тях им се налага да съвместяват страшно много неща, като през цялото време съхраняват своята нежност и женственост. Трудно е да се доказваш всеки ден.

За какво мечтаете?
В професионален план - да ставаме все по-добри в реализирането на идеите си!
В личен - да намеря повече време за себе си.

Какво послание бихте отправили към българките?
Никога не се отказвайте от мечтите си, те просто се сбъдват.

Любима дреха или начин на обличане?
Обичам да нося спортно-елегантни дрехи,  мисля че това е моя стил. Грижа се много за начина, по който излеждам, защото ежедневието ми го изисква.

Любим цвят?
Тюркоаз
Песен?
Имам много любими песни... не мога да се избера само една.
Много харесвам джаз, това е музиката, която едновременно ме успокоява и зарежда.
Вкус?
Манго
Място?
ByTheWay

Ако готвите и имате любима рецепта, моля я споделете с нашите читателки.
Макар и да не ми остав време за готвене и по-често да се храня навън, обичам да приготвям няколко любими „специалитета”, рецептата за един от които ще напиша тук:
Печено пиле на сол:
Вземате 1 охладено пиле и го измивате обилно с вода, след което го подсушавате с памучна кърпа. Поставяте пилето в тавата на фурната, която предварително сте постлали с половин килограм готварска сол. Печете на 180 градуса.
Резултатът е едно много вкусно изпечено пиле, което в никакъв случай не е пресолено.
Гарнирате със салата по Ваш вкус.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Павлов ( преди 12 години )
Provincialniat mantalitet ne se pobezdava lesno, imas oste mnogo da rabotis vyrhu sebe si.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мария ( преди 12 години )
името ми е известно в банковите среди, но се радвам да прочета толкова суперлативи за М.М. в рекламния бизнес. Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Daniel ( преди 12 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
пейо ( преди 12 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Alex ( преди 12 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
valia ( преди 12 години )
bravo,moje bisme rodnini,radvam se uspehite na tazi mlada jena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време