Христина Софкао: Българите сме доказани ценители на шоколада

17.11.2008г. / 09 04ч.
Джадала Мария
Христина Софкао: Българите сме доказани ценители на шоколада

Христина Джундрекова е  завършила  Техническия университет, специалност «Машинно инженерство», гр. София. Специализирала е “Производство на захарни изделия” в Пловдивския институт за хранително-вкусова промишленост. От 1988 година е научен сътрудник в областта на “Икономика и организация на производството”. С две деца. От 1996 г. е собственик и управител на фабрика за производство на шоколад и шоколадови изделия «СофКао».

Христина за себе си: аз съм амбициозна, упорита и винаги търсеща новото и интересното. Обичам изненадите. Изпитвам удоволствие, когато мога да накарам другите да намерят качества, които са скрити в тях. Обичам реда, хармонията. Зная, че нещата стават само в екип и обичам екипните резултати. Изпитвам невероятно удоволствие, когато един продукт е такъв, какъвто съм го видяла в мечтите си. Обичам науката и практиката и виждам баланса в нещата само, когато са заедно. Чувствам се невероятно сред хора, които са успели в различни професии и знам, че, за да стане добър продукт, трябва да намеря най-добрите от тях. 
Ето какво сподели тя за читателките на Az-jenata.bg

За каква професия мечтаехте като дете?
Както всяко малко момиченце, исках да стана балерина.

Какви са професионалните предизвикателства пред Вас днес?
В най-разнообразен контекст: да навляза по-дълбоко във водите на управлението; да внедря новите ни машини за производство на бонбони и шоколад.
В момента изцяло сменяме визията на нашите продукти – те са модерни и отговарят на съвременните изисквания на българския потребител. В етап на пилотно производство са една невероятна кутия за влюбени с пожелания; диетична вафла за всеки ден и малки шоколадчета за кафе DIET.
В областта на инвестиции в обществото Софкао официално стартира кампания за борба със затлъстяването сред младите хора, която ще се разгърне през 2009 година.

Как се управлява на пръв поглед „сладък“ бизнес като производството на шоколадови вкусотии?
С любов и много всеотдайност. Най-любимата част от работата ми е, когато приключи деня и всичко е вървяло на пълни обороти.

Любимият Ви шоколад?
Най-много обичам млечен шоколад с бадеми.

А кой, по Ваши наблюдения, е най-предпочитаният шоколадов вкус у нас?
Не мога да дам такова обобщение, но мога да кажа, че българинът има усет към шоколада и е негов доказан ценител. Вкусовете постоянно се менят съобразно динамиката и начина на живот. Съществуват, обаче, постоянни вкусове, които са се утвърдили с времето, и винаги можеш да разчиташ на тях като ориентир, като изходна точка. Във всички случаи, един добър вкус на качествен шоколад винаги ще намери своите почитатели.

Имала ли сте трудни моменти, произхождащи от това че сте жена или напротив, това Ви помага?
Да, но никога в живота си няма да съжалявам за това. Все още в България, пък и по света, трудно се разчита на това, че жените могат самостоятелно да управляват някакъв процес. Много често имам усещането, че това, че съм по-емоционална, ме кара да мисля повече върху нещата, които се случват и ги усещам като по-трудни. Винаги се чувствам чудесно, обаче, когато отида на една служебна среща (обикновено тя е с мъже), и изпитвам възхитата в погледа им. Тогава съм изцяло горда, че съм жена.

Нещо повече за диетичния шоколад? Той основно за дами ли е?
Това е шоколад, който не съдържа захар, а натурален подсладител, наречен “малтитол”. Малтитолът, с който работим, е производство на Roket (Франция) и има 99% чистота. Той е изцяло на растителна основа и е абсолютно безвреден. Неговата калоричност е два пъти по-ниска от калоричността на захарта. Продуктът е утвърден и позволен като заместител на захарта в цял свят. Друго предимство на малтитола е, че той има приемлив вкус и потребителят трудно усеща разлика между него и шоколадовите бонбони със захар. 
В тази връзка любителите на шоколада трябва да внимават, защото често на българския пазар се появяват изделия, на които пише, че са диетични, но са произведени или с фруктоза, което е една от съставките на захарта, или с аспартам, за когото последните научни изследвания установиха, че е силно канцерогенен и при честа употреба може да доведе до ракови заболявания.
Серията DIET на Софкао включва шоколад, вафла и шоколадови бонбони. Тези продукти са предназначени както за хора, които се грижат за своето здравословно състояние и имат съответния режим на хранене, така и за деца и възрастни, които са болни от диабет. За съжаление, поради нарастващия стрес в България, те стават все повече.

С какво от своя жизнен път се гордеете най-много?
Може би най-големият ми успех са децата, екипът и приятелите.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Според мен геройството се случва само по време на война. Всичко друго е удоволствие и предизвикателство. А е истинско предизвикателство да постигнеш нещо в живота, което да оцелее и след теб.

За какво мечтаете?
За огромна фабрика, която да прави качествено производство, в количеството, което е необходимо, за страните, които харесвам..

Какво послание бихте отправили към българките?
Мислете повече за себе си! Съхранявайте хармонията в тялото и душата си.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Ярко червен, такава е и моята фабрика.
Обичам италианските песни. Те винаги създават атмосфера на романтика и творчество.
Обожавам вкусът на топъл шоколад от машините.
А за мястото ... в планината, с приятели. Всъщност, няма значение къде, важното е да съм с любимите си хора.

Снимки от състоялата се дегустация.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
zhivko ( преди 12 години )
az sum vi pocitatel ponezhe maika na maikami prezimeto/familiata/e djundrekova
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 12 години )
В името на свободата на словото, уважаеми посетители, за да не трием коментарите ви, особено анонимните, моля, пишете ги по-смислено. Интересно, забелязваме днес интерес към този стар материал. Все пак не можем да си позволим да публикуваме коментари, написани от лица, представящи себе си за 105 годишни, не изписващи имената си, сиреч, не искайки да застанат с името зад думите си. Така рискуваме да бъдем въвлечени например в някакви нападки от конкуренти на фирмата, за която пише по-горе и прочее. Благодарим за разбирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Иванка ( преди 12 години )
СОФКАО произвеждат най-отвратителните шоколадови изделия, които съм опитвала в живота си. Виж фабриката, работниците и самата собственичка, какво повече може да се очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Стоянка ( преди 12 години )
Много ми харесват шоколадите и бонбоните на Софкао и когато говоря за една от Вашите работнички, не пропускам да Ви направя реклама.Дерзайте и доставяйте удоволствие на млади и стари!Поздравявам Ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар