Жулиета Лозева не е професионален готвач, но е творец в кухнята. Ето какво сподели тя за готвенето, храната и други вкусни неща специално за Az-jenata.bg:
\nЖужа, моля, представете се накратко.
Казвам се Жулиета Лозева и не винаги съм била пряко свързана с професионалното готвене, но още от десетгодишна извършвам това свещенодействие. За много жени това е досадно задължение, но за мен е вид творчество и аз истински се забавлявам, когато го извършвам. Целта ми е да накарам и други жени, разбира се и мъже, да изпитват същото удоволствие. От 2000-ната година се занимавам професионално с готвене, естествено в заведение, а от 2005-та държа собствено. Винаги съм си мечтала да споделя моите знания с по-голяма част от обществото, както и аз да науча нещо от него, тъй като в тази професия никога не можеш да кажеш, че си научил всичко. В тази връзка, предложението да направя кулинарно предаване по телевизия “7 дни тв“– “В кухнята с Жужа“дойде точно в момента, когато се чувствам готова, с достатъчно знание и практика.
Кое е любимото нещо, което обичате да готвите?
Салати и сладкиши, а в по-общо понятие – студена кухня. Лично аз предпочитам по-простичката кухня, съчетана със съвременна технология и продукти. Една обикновена пилешка супа, ако е добре приготвена, може да е един вид “съвършенство”.
За кого най-вече обичате да готвите?
За клиенти, които истински оценяват труда на готвача. Както и за всички гладни на този свят. Разбира се изпълнявам най-вече капризите на семейството си.
Претенциозен ли е българинът към своята храна?
Определено е претенциозен, но най-вече в количеството или във времето, за което му се сервира. По отношение на качеството, може да се желае още много. И все пак има хора с изтънчен вкус и богата култура на хранене, за които е удоволствие да готвиш.
Какво е важното, за да е вкусно едно ястие?
За да е вкусно едно ястие, най-важното е продуктите да са пресни и качествени. След това идва балансът между отделните компоненти, технология на приготвяне и като завършек – щипка любов за всяко ястие.
Имате ли любима подправка и коя е тя?
Босилек – царят на подправките. Защото го ползвам и за десерти и за основни ястия. Нашите баби са го използвали много повече отколкото съвременните жени.
Какво отличава мъжете и жените при готвенето? Имат ли различен стил и подход?
Има огромна разлика. Но аз лично предпочитам да работя с мъже, въпреки, че те са по-небрежни към детайлите и за нещастие някои от тях към хигиената. Разбира се има изключения и с тях се работи перфектно.
Какъв поздрав ще отправите към българката?
Отнасяйте се с уважение към храната. Никога не забравяйте, че любовта на мъжете минава през корема.