Ина Крейн: Добрият учител предизвиква респект

07.09.2009г. / 09 32ч.
Аз жената
Ина Крейн: Добрият учител предизвиква респект

Ина Крейн е творческият псевдоним на Илияна Каракочева. Тя пише поезия, проза, рисува и преподава Български език и литература в 109 ОУ “Христо Смирненски”. Има издадени две детски книжки “Хей здравей” и “Рисувай с мен”, една кулинарна книга, една поетична книга за възрастни “Време за възкръсване” и последната, която излезе тази пролет – сборник разкази “Балкански ветрове”. Завършила е Българска филология в Софийския университет и специализация Социолингвистика и Английски език и литература в Пловдивския университет. Член е на литературен клуб “Буквите”, публикува разкази, стихове и рисунки в няколко интернет сайта. Редовен участник е и в поетичните кафенета на Kafene.bg. Ето какво още разказа Ина за учителската професия и “професията” майка специално за Az-jenata.bg.

\n

Кое е най-голямото предизвикателство на учителството в днешно време?
Безспорно това е необходимостта бързо и динамично да се променят методите на преподаване, да се актуализира непрекъснато информацията и да се повишава периодично квалификацията на преподавателите. Те трябва да бъдат информирани, с много добри професионални и комуникативни умения, с импровизаторски способности и борбеност – без тях във времето на стрес и динамика, в което живеем, не може да се постигнат добри резултати.

Имат ли децата респект към учителите? А техните родители
?
Зависи от децата, учителите и родителите. Взискателният и добре подготвен преподавател, обективен при оценяване и професионалист при преподаване предизвиква респект и у родители, и у ученици, и у колеги.

\n

Кое прави от един учител добър учител?
Наличието на специфичен коктейл от качества и умения, включващ първо безусловна обич към децата и широка обща култура, не само и единствено знания в своята област на преподаване. Комбинацията от свободомислие и взискателност, както и способността да бъде в крак с времето, да работи с модерни методи и технологии на преподаване, да бъде творческа личност. Дори когато преподава математика.

\n

Вие самата също пишете, занимавате се с изкуство. Как се съчетават тези дейности, допълват ли се?
Тъй като преподавам Български език и литература, при мен писането и преподаването са неразривно цяло. Контактът с децата поражда интересни идеи за писане, като творец се опитвам да поощрявам таланта у деца, когато го открия.
Творчеството прави преподавателя по-широко скроен, по-отворен към нови идеи и експерименти, дава възможност да гледа на учениците си като на бъдещи творци, не само като на определен брой обучавани деца.

\n

Най-голямата гордост във Вашия живот?
Преди да бъда учител и творец, аз съм жена и майка и за мен най-голяма гордост е моето дете. То е най-красивото произведение, което съм създала и най-високата оценка, която съм получила. Както всеки родител се радвам на неговите постижения и се надявам да постигне това, което аз не съм успяла.

\n

За какво мечтаете?
Въпреки че живеем в 21 век, еманципацията и напредъка на технологиите, както повечето български жени, мечтая за обикновените радости на всяка майка и жена – семейството да бъде цяло, детето да бъде добре, моите верни приятели да продължават да бъдат с мен, всички, които ме обичат и обичам да бъдат живи и здрави и Бог да не ми отнема радостта от способността да творя.

\n

Вашето пожелание към съвременната българка?
Да бъде уверена, защото е уникална – съчетава сила и красота, нежност и борбеност. Всички български мъже, от която и част на света да се върнат, казват едно и също, че няма по-красива и стилна жена от българката.
Може би също да не забравя, че най-важното в живота са здравето, децата, семейството и приятелите. Може да се живее и с по-малко пари, но без обич и детски смях животът е само безсмислено съществуване.

Любими място, вкус, мелодия, цвят
?
Имам няколко любими места – езерото с лилиите в Борисовата градина, един хълм с кактуси над моето родно селце и брега на морето близо до град Созопол.
Обожавам вкуса на слънчево узрели южни плодове и нежен шоколад. А в преносен смисъл обичният ми вкус е този на истинските усмивки. Те никога не са достатъчни и винаги можем да вкусим още.
Моите любими цветове са свързани с лятото – морско синьо и слънчево жълто, слънчево оранжево и росно зелено. Но може би най-много от всички обичам морското синьо – почти всички мои вещи са в тази цветова гама.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ДОБРИ ( преди 11 години )
ГОСПОЖАТА МНОГО ДОБРЕ НИ ОБУЧАВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
anna ( преди 11 години )
nai prekrasniqt 4ovek i y4itel kogoto nqkoga sum poznavala dulja mnogo na neq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
inj.Andreevaa ( преди 11 години )
БЛЯНПленителна мечта на земната жена-бленува за земята,където има обич святаОтколешен копнеж-за въздух чист и свеж,за народ от мъже и жени,за хора с човешки душиЗАБВЕНИЕНапусна вече родна стряха,захвърли знамето, печата,забрави ТЕ за кого умряхаи се запъти към ЛунатаНа една страна захвърлирало, на другата казмата ;после страстно се нахвърлинаготово да бере хазнатаОтрече се от бялата къщурка,спотайва се в пещерата,простовато и мизерно си живурка,забил в пясъка главатаДОСАДНИ ХОРАЦарят е гол, господарят е бос, а народът *** на държавната трапеза нежелан е гостТемида е сляпа, властта е глухоняма, а народът е предаден с национална измяна..НЕГАНе желая латино-партизани от аржентинските пампаси мечтая за туземни, натурални и нормални ириански папуаси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
инж.Лиляна Бл.Андрее ( преди 11 години )
ЖАЖДАИ таз година съм живялаако в моята градинка съм видялацъфнали кокичета лалета и божур,окъпани в небесния лазур,трендафил още люляк и гергина,плъзнали по цялата градинаИ таз година съм живяла ако в дворната градина съм набралаягоди череши ,праскови и сливисред глъчка на деца щастливи,късащи с бузки зачервениягоди,малини и джанки зелениИ таз година съм живялаако на нивата съм сялапамук,пшеница,слънчоглед-за здраве,радост,щастие и берекет,събрала съм от полога яйцата пресниза шарени великденски яйца чудесниИ таз година съм живялаако с птиците съм пяла,поливайки градината,цветята,летяща боса по тревата,вдъхвайки аромат на пролетен цъфтежи боров въздух чист и свеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар