Пет изключителни жени отличени в “За жените в науката”

10.03.2010г. / 17 00ч.
Аз жената
Пет изключителни жени отличени в “За жените в науката”

За да почете пет изключителни жени учени, в централата на ЮНЕСКО на 4 март 2010 г. се проведе дванайсетата церемония на наградите “За жените в науката” на L`Oreal и ЮНЕСКО.

Петте лауреата, по един от всеки континент, бяха оценени за качеството на научните им проучвания и силата на отдадеността им.

Престижното жури, председателствано от Гюнтер Блобел, носител на Нобелова награда за медицина през 1999 г., оцени пет изтъкнати жени учени, които чрез изследванията си ни помагат да посрещнем големите предизвикателства на бъдещето.

Африка и Средният изток: Професор Рашика Ел Риди (Египет), професор по имунология в отдел “Зоология”, Факултет по науки, Университет на Кайро.
“За полагането на основите за разработване на ваксина срещу тропическата паразитна болест билхарзия, която засяга повече от 200 милиона души”

Азия и Пасифика: Професор Лурдес Круз (Филипините), професор в Морския научен институт, Филипински университет, гр. Кезон.
“За откриването на конотоксини, произвеждани от определени змиорки, които могат да служат като болкоуспокояващи, и за фармацевтични изследвания за проучване на мозъчните функции”

Европа: Професор Ан Дежо-Асема (Франция), директор “Проучвания” в Института “Пастьор”, както и Unit 579, специализирана в молекулярна и клетъчна биология на туморите в INSERM, Париж.
“За изясняване на молекулярните и клетъчните механизми за произхода на определени видове рак при хората”

Южна Америка: Професор Алехандра Браво (Мексико), професор в Института по биотехнология, Национален автономен университет на Мексико в Куернавака.
“За проучването на механизма на бактериалния токсин, който действа като полезен за околната среда инсектицид”

Северна Америка: Професор Илейн Фъч (САЩ), професор по клетъчна биология и развитие в Университет “Рокфелер”, Ню Йорк.
“За откриването на стволови клетки и ключови процеси, имащи роля в развитието, поддържането и възстановяването на кожата”

Програмата “За жените в науката” цели да събере заедно жени, които със своите проучвания помагат да променим света. Тези учени изследват проблеми, свързани с глобални предизвикателства – от здравето и околната среда до гражданските действия и изграждат основата на бъдещето.
Неотдавна професорите Елизабет Блекбърн и Ада Йонат, лауреати на Програмата през 2008 г., получиха Нобелова награда, съответно в областта на медицината и химията.
През последните 12 години Програмата “За жените в науката” е наградила 62 лауреати и 864 стипендианти. Тя се превръща в международен еталон за научни постижения и в безценен източник на мотивация и вдъхновение за жените в науката.
Корпоративната фондация е създадена през 2007 г., има за цел всеки ден със своите действия да превръща света в едно по-добро място. Основавайки се на ценностите и професионалния опит на Групата, Фондацията се стреми да подкрепи и запази отдадеността й към отговорното гражданство.
Като втора по големина корпоративна фондация във Франция с годишен бюджет от 40 милиона евро, Фондацията е активна в три основни области: да подпомага научните проучвания и ролята на жените в науката, да помага на уязвимите хора да възвърнат самоуважението си и да се интегрират отново в обществото, да насърчава достъпа до образование.

* * *

90 години подкрепа за жените по света
Жените на 50 били идеалните шефове

Коментирай