1 пакет бутер тесто 3 средно големи ябълки 3 с.л. краве масло 50 г бели стафиди 2 с.л. захар 1 пакетче канела 1 ванилия 1 жълтък
Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета. След това се комбинират със стафидите, които предварително сте накиснали в алкохол (коняк, например), захарта, канелата, ванилията и всичко се разбърква добре.
Поставете бутер тестото върху работния плот и го оставете да се отпусне, след което го разделете на две части. Вземете единия лист, намажете краищата му с разбития жълтък и разпределете плънката по цялата дължина. С помощта на специален уред или нож, направете другата част от тестото на решетка и затворете щрудела.
Залепете краищата с жълтъка и печете в предварително загрята фурна на 200°C, за около 40-50 минути, върху хартия за печене.
Снимка: Анатолий Попов