За тестото: 600 г брашно 1 с.л. сол 1 с.л. захар 1 с.л. олио 1 с.л. оцет 300 мл хладка вода За плънката: 500 г натрошено сирене 200 мл. олио
В голяма купа смесете водата, олиото, оцета и солта. Постепенно прибавете пресятото брашно и замесете тесто, което трябва да се получи меко. След това разделете полученото тесто на пет равни части и оформете от него топки.
Завийте ги в хавлиена кърпа и ги оставете така за около 30 минути. От всяка топка разточете тънка кора и поръсете всяка с малко олио и натрошеното сирене. Завийте корите на руло, след това на охлюв и подредете в намаслена тавичка.
Преди да изпечете баницата я залейте с олиото, което е останало. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Извадете баницата от фурната и я напръскайте с вода, завийте я с кърпа и я оставете да си почине за няколко минути.
Снимка: Анатолий Попов
Вижте още: