Трапезата на Васильовден

Рецепти за Васильовден

31.12.2023г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 1 януари не само посрещаме новата година, но по традиция отбелязваме и Васильовден. Празникът бива наричан още Сурваки, Сурва.

В първия ден на януари, Православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, като в храмовете се отслужва празнична литургия, а повод да почерпят имат всички, които носят имената Васил, Веселин, Веселина, Василка, Васо, Весо и други. На Васильовден трапезата е блажна.

Приготвят се ястия със свинско месо, коли се петел, месят се питки с паричка, баницата е с късмети, слагат се варено жито, мед и орехи. За сурвакарите се приготвят дарове, като парички и гевречета. За да бъде празникът ви незабравим, споделяме 10 рецепти за Васильовден.

Нека свети Василий ви закриля!

Пълнена кокошка с кисело зеле

Владишка пита

Свинско с бамя

Баница със сирене, яйца и прясно мляко

Варено жито

Салата с кисело зеле и бекон

Свинско с лук и гъби

Пилешка супа с лук и ориз

Разядка с чесън, мед и орехи

Гювечета с пилешко и зеленчуци

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 10 месеца )
eehhaaaa, az kato se pribera ot rabota 6te vidia vasil v ku6ti kakvo 6te prigotvi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар