Снимка: istock
На 1 януари не само посрещаме новата година, но по традиция отбелязваме и Васильовден. Празникът бива наричан още Сурваки, Сурва.
В първия ден на януари, Православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, като в храмовете се отслужва празнична литургия, а повод да почерпят имат всички, които носят имената Васил, Веселин, Веселина, Василка, Васо, Весо и други. На Васильовден трапезата е блажна.
Приготвят се ястия със свинско месо, коли се петел, месят се питки с паричка, баницата е с късмети, слагат се варено жито, мед и орехи. За сурвакарите се приготвят дарове, като парички и гевречета. За да бъде празникът ви незабравим, споделяме 10 рецепти за Васильовден.
Нека свети Василий ви закриля!
Баница със сирене, яйца и прясно мляко
Гювечета с пилешко и зеленчуци