Кучетата си лаят, цените летят нагоре

08.03.2011г. / 10 00ч.
Ивет Лолова
Кучетата си лаят, цените летят нагоре

Колко високи цени може да понесе българинът?

Преди няколко месеца ни успокояваха, че кризата вече отминава. Нищо подобно. Става дори още по-лошо. От една година животът в България поскъпва главоломно. То не беше ток, вода, парно, хляб, олио, сирене, кашкавал, картофи, захар, бензин, дизел и т.н. Сега се говори и за скачане на цените на бяла и черна техника и на билетчето за градския транспорт. Само заплатите ни са същите.

Създадоха Агенция за контрол на храните, ще сравняваме цените он-лайн, имаме Комисия за защита на потребителите, но от това не ни става по-леко.

Наскоро в сутрешния блок на БНТ гостуваха специалисти, които казаха, че:

-  в пазарна икономика никой няма право да регулира цените, само ще ги наблюдаваме;
- цените на храните ще започнат вече да се успокояват;
- единственият начин да се справим с по-високите цени е като си осигурим по-високи доходи.

Към последното единият гост даде пример с пенсионерите, които от уста на уста си предават информацията къде е най-евтино брашното, хляба, млякото, олиото и търчат да си го купят. Доста цинично прозвуча - първо, защото те не го правят от спортна страст, а защото са принудени да оцеляват с пенсия от 150-200 лв. и второ, ние, които нямаме свободно време като пенсионерите, кога да смогнем да издирим и да си купим най-изгодните продукти.

Пазарната икономика не позволява да се сложи таван на цените, както това, надявам се, да стане с такситата. Решението е държавата да се пребори с картелните споразумения, ако ги има.

Тук да не отварям дума за монопола на ВИК, Топлофикация и Енергото, че ще стане много черногледо.

Оставаме с надеждата, че агенцията ще следи да ядем по-малко отровни храни, комисията ще проверява дали търговците слагат етикети с произход и цена на стоката и дали ни издават касови бележки, сайтът ще наблюдава и описва цените на стоките. А оцеляването пак си остава единствено и само в нашите ръце.

Тук ще вметна, че случайно снощи попаднах в един хипермаркет, който продаваше литър олио за 2.77 лв. и хляб "Добруджа" от 650 г за 77 стотинки. Обаче магазинът е толкова далеч от вкъщи, че надали скоро ще ми се случи да отида пак дотам. Сега излизам да си купя кило поувехнали картофи за 1.40 лв. български или от 2.20 лв. френски и бутилка олио от 1 литър за 3.90 - толкова ги продават в кварталния хипермаркет и мини-хранителните стоки до него.


Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Невидимата ръка ( преди 11 години )
Абе то има една поговорка "Внимавай какво си пожелаваш..." Ама не знам защо тези, които си го пожелаха, сега се възмущават от логичните последствия. В статията си е казано, че не може да има намеса в цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
juli ( преди 11 години )
Много е тъжно,ногато четеш тази информация, но се питам - къде е истината? Когата влезеш в някоя от големите хранителни вериги и видиш препълнените кошници ( най-вече преди празник), не може да не си задаваш въпроса : "Зле ли е българина?" Може би цените растат, защото това е във възможностите на повечето хора, т.е. има значи резерви.Но до кога??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар