Да омесим сами козунаците за Великден

03.04.2012г. / 22 46ч.
Аз жената
Да омесим сами козунаците за Великден

Великден е християнски празник, но традиционно повечето хора го свързваме не толкова с възкресението на Божия син, колкото с боядисването на яйца, ароматните козунаци и събирането на цялото семейство около отрупана трапеза. Макар този ден да е за надмощието на духа над тялото, ми се струва, че дори и тогава битието определя съзнанието – т. е., концентрираме се върху материални неща. Дали трябва или не трябва да е така е друга тема, но е факт за много български семейства, че цената на яйцата и килограм козунак е далеч по-дискутирана тема в сравнение със смирението и 40-дневния пост.

На всичкото отгоре получаваме и умни съвети българките сами да си омесим козунаците, за да са по-истински. Жените наистина могат да правят по 100 неща и то без да се оплакват много, но за да ни е всичко истинско излиза, че трябва да се върнем няколко века назад и месим хляб и козунак като бабите си. Няма нищо лошо в това, голям почитател съм на домашно приготвената храна, но ми е неприятно, че нямам избор – да отделя ли време и средства за домашния козунак или да предпочета да си дам парите, за козунак, който знам, че е истински.

Убедила съм се например, че повечето марки българско масло, не са качествени. По тази логика би трябвало да отглеждам крави, които да храня с отгледаната от мен детелина, за да ми дадат те мляко, от което да избия масло. Като се замисля май това е изборът – да живея на село като едно време (нищо, че е XXI век) и да произвеждам храната си или да си мисля, че съм голяма гражданка и аз и семейството ми да ядем купени боклуци.

И аз ще дам един умен съвет на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов – да контролира толкова ефективно производството на хранителни продукти, че да знаем със сигурност кои са истински и кои не, за да имаме право на реален избор като отидем в магазина.
Добре, че поне паднаха малко цените на яйцата и не получихме съвет от министъра да гледаме щастливи кокошки на балкона или пък защо не – да се научим да снасяме яйца сами.

Прочетете още:

Коментирай