Снимка: istock
В проекта на Az-jenata.bg „Любимите 8“ ви представяме по 8 неща, които се харесват на дамския ни екип и предполагаме, че ще събудят и вашия интерес. Някои от тях може би ще станат любими и за вас. Всеки материал от поредицата е посветен на различна тема, а днешната е кулинарията.
Ето нашите 8 любими рецепти за вълнуваща и вкусна вечеря.
Паста с пилешко, сметана и зеленчуци
Продукти:
Приготвяне:
Сварете пастата според инструкциите на опаковката, след което я прецедете. Овкусете месото със сол, черен пипер. Загрейте тиган с малко зехтин и запържете месото от двете страни до златисто. Отделете го в чиния. В същата мазнина добавете нарязаните зеленчуци. Ако е необходимо добавете още малко зехтин. След около 5-6 минути може да добавите бульона и сметаната. Нарежете месото на малки хапки и го прибавете към зеленчуците. Добавете и пармезана. След като се разтопи и сосът стане хомогенен и плътен, може да сервирате пастата.
Микс зелена салата с ядки и дресинг
Продукти:
Приготвяне:
Измийте салатата и я сложете в голяма купа. Прибавете нарязаните лук, чесън, краставица. Поръсете със семките/ядките, овкусете с дресинга. По желание може да добавите и синьо сирене.
Пилешки скалопини
Продукти:
Приготвяне:
Овкусете месото със сол и черен пипер. Сложете брашното в чиния, след което оваляйте месото в него и изтръскайте излишното. В добре загрят тиган разтопете 1 голяма бучка масло. Сложете пилешкото и гответе до получаване на златиста коричка от двете страни. След това го отделете в чиния и в същия тиган добавете още 1 голяма бучка масло.
Прибавете към нея нарязаните гъби и лук. След като поомекнат сложете чесъна, а след 1-2 минути виното и бульона. Овкусете със сол и черен пипер. Когато сместа се посгъсти сложете сметаната и месото. Гответе още няколко минути и сервирайте.
Сангрия с розе и ром
Продукти:
Приготвяне:
Смесете всички съставки в голяма стъклена кана. Добавете леда и плодовете. Сервирайте сангрията добре охладена. По желание може да добавите канелени пръчки.
Кето пица с моцарела
Продукти:
Приготвяне:
В купа разбийте яйцата и прибавете към тях брашното и настърганото сирене. Разбъркайте добре сместа. В тава върху хартия за печене разстелете тестото в правоъгълна или кръгла форма. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути или докато тестото стане златисто. Извадете го от фурната и оставете да се охлади за 1-2 минути. След това го намажете с доматения сос, поръсете с риган или босилек, подредете нарязана на колелца моцарела, гъби, лук, маслини и други любими гарнитури за пица и печете до готовност.
Сочни телешки ребърца с червено вино
Продукти:
Приготвяне:
Загрейте фурната на 160 градуса. В добре нагорещен тиган с няколко капки мазнина, запържете овкусените със сол и черен пипер ребра от всички страни. Когато станат златистокафяви ги отделете от тигана. В него задушете нарязаните зеленчуци и билките.
След това върнете ребрата, прибавете виното и бульона. След 2-3 минути прехвърлете всичко в тава за печене (освен ако тиганът не е подходящ за печене във фурна), покрийте тавата с капак или алуминиево фолио и печете за около 2 часа.
Малко преди да извадите ребрата от фурната може да премахнете фолиото, за да хванат хубава коричка. Сервирайте с гарнитура по ваш избор.
Печено свинско, пълнено с ябълки и орехи
Продукти:
Приготвяне:
Загрейте фурната до 170-180 градуса. Разтопете маслото на котлона на средна температура. Запържете в него ябълката, лука, целината, орехите за около 5 минути, докато омекнат.
Смесете ябълковото пюре, галетата и водата. Добавете сместа на котлона и варете, докато галетата удвои обема си. Подправете със сол, канела, индийско орехче и джинджифил.
Разстелете свинското филе. Намажете цялото месо с плънката и завийте. Завържете с конец за по-сигурно. Намажете отгоре месото с малко масло. Поставете в тавичка за печене и печете около 50 минути на загрята фурна.
Пълнени патладжани с моцарела и пармезан
Продукти:
Приготвяне:
Разрежете патладжаните по дължина наполовина и ги издълбайте, като не изхвърляйте вътрешността им. В добре загрят тиган с мазнина задушете нарязаните на ситно лук, чесън, издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавете соса, нарязаните домати, сол, черен пипер и ригана. Когато зеленчуците се задушат може да прибавите сирената, разбъркайте и снемете от котлона. В тава за печене сложете малко на дъното от соса, а върху него подредете патладжаните.
Напръскайте ги леко с мазнина и овкусете със сол и черен пипер. Напълнете ги с плънката и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато патладжаните са почти готови поръсете ги с още сирене и върнете във фурната, докато се разтопи.
Снимки: iStock