Любимите 8 рецепти за вечеря и коктейли

Нашите вкусни предложения за вълнуваща вечер

24.03.2022г. / 16 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

В проекта на Az-jenata.bg „Любимите 8“ ви представяме по 8 неща, които се харесват на дамския ни екип и предполагаме, че ще събудят и вашия интерес. Някои от тях може би ще станат любими и за вас. Всеки материал от поредицата е посветен на различна тема, а днешната е кулинарията.

Ето нашите 8 любими рецепти за вълнуваща и вкусна вечеря.

Паста с пилешко, сметана и зеленчуци

Продукти:

  • 1 опаковка къса паста;
  • 3-4 пилешки гърди без кожата, около 0,600-0,700 г;
  • зехтин;
  • сол, черен пипер на вкус;
  • 3 червени чушки;
  • 3-4 стръка зелен лук;
  • 4 скилидки чесън;
  • 1/2 ч. ч. месен бульон;
  • 1/2 ч. ч. течна сметана;
  • 150-200 г настърган пармезан.

Приготвяне:

Сварете пастата според инструкциите на опаковката, след което я прецедете. Овкусете месото със сол, черен пипер. Загрейте тиган с малко зехтин и запържете месото от двете страни до златисто. Отделете го в чиния. В същата мазнина добавете нарязаните зеленчуци. Ако е необходимо добавете още малко зехтин. След около 5-6 минути може да добавите бульона и сметаната. Нарежете месото на малки хапки и го прибавете към зеленчуците. Добавете и пармезана. След като се разтопи и сосът стане хомогенен и плътен, може да сервирате пастата.

Микс зелена салата с ядки и дресинг


Продукти:

  • 1 пакет микс зелена салата;
  • 50 г тиквени семки или счукани орехи;
  • 1 краставица;
  • 1 малка глава червен лук или няколко стръка пресен лук;
  • 2 стръка пресен чесън;
  • 150 г синьо сирене, по желание.
  • За дресинга: сокът на 1 лимон, 3 с. л. зехтин, сол, черен пипер на вкус, 1 ч. л. дижонска горчица, 1 стрита скилидка чесън, ако няма да добавяте в салатата пресен чесън.

Приготвяне:

Измийте салатата и я сложете в голяма купа. Прибавете нарязаните лук, чесън, краставица. Поръсете със семките/ядките, овкусете с дресинга. По желание може да добавите и синьо сирене.

Пилешки скалопини

Продукти:

  • 3 броя пилешки гърди без кожа;
  • брашно за овалване;
  • 2 големи бучки масло;
  • 400 г пресни гъби по ваш избор;
  • 1 малка глава лук;
  • 2 стрити скилидки чесън;
  • 100 мл бяло вино;
  • 100 мл пилешки бульон;
  • 150 мл готварска сметана;
  • сол, черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Овкусете месото със сол и черен пипер. Сложете брашното в чиния, след което оваляйте месото в него и изтръскайте излишното. В добре загрят тиган разтопете 1 голяма бучка масло. Сложете пилешкото и гответе до получаване на златиста коричка от двете страни. След това го отделете в чиния и в същия тиган добавете още 1 голяма бучка масло.

Прибавете към нея нарязаните гъби и лук. След като поомекнат сложете чесъна, а след 1-2 минути виното и бульона. Овкусете със сол и черен пипер. Когато сместа се посгъсти сложете сметаната и месото. Гответе още няколко минути и сервирайте.

Сангрия с розе и ром

Продукти:

  • 10 кубчета лед;
  • 1 чаша ром;
  • 1 чаша бренди;
  • 1 и ½ чаши розе;
  • 4 чаши газирана вода;
  • ½ чаша нарязани ябълки;
  • ½ чаша червено грозде;
  • ½ чаша бяло грозде;
  • ½ чаша нарязани лимони.

Приготвяне:

Смесете всички съставки в голяма стъклена кана. Добавете леда и плодовете. Сервирайте сангрията добре охладена. По желание може да добавите канелени пръчки.

Кето пица с моцарела

Продукти:

  • 4 яйца;
  • 170 г настъргано сирене;
  • 1 топка моцарела;
  • 50 г бадемово брашно;
  • доматен сос;
  • риган;
  • босилек;
  • лук;
  • маслини;
  • гъби.

Приготвяне:

В купа разбийте яйцата и прибавете към тях брашното и настърганото сирене. Разбъркайте добре сместа. В тава върху хартия за печене разстелете тестото в правоъгълна или кръгла форма. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути или докато тестото стане златисто. Извадете го от фурната и оставете да се охлади за 1-2 минути. След това го намажете с доматения сос, поръсете с риган или босилек, подредете нарязана на колелца моцарела, гъби, лук, маслини и други любими гарнитури за пица и печете до готовност.

Сочни телешки ребърца с червено вино

Продукти:

  • 4 парчета телешки ребра;
  • 800 мл телешки бульон;
  • 700 мл червено вино;
  • 3 големи глави лук;
  • 2 стръка целина;
  • 3 моркова;
  • 1 супена лъжица изсушен или няколко стръка пресен розмарин;
  • 4 дафинови листа;
  • сол, черен пипер.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 160 градуса. В добре нагорещен тиган с няколко капки мазнина, запържете овкусените със сол и черен пипер ребра от всички страни. Когато станат златистокафяви ги отделете от тигана. В него задушете нарязаните зеленчуци и билките.

След това върнете ребрата, прибавете виното и бульона. След 2-3 минути прехвърлете всичко в тава за печене (освен ако тиганът не е подходящ за печене във фурна), покрийте тавата с капак или алуминиево фолио и печете за около 2 часа.

Малко преди да извадите ребрата от фурната може да премахнете фолиото, за да хванат хубава коричка. Сервирайте с гарнитура по ваш избор.

Печено свинско, пълнено с ябълки и орехи


Продукти:

  • 5 супени лъжици масло;
  • 1 ябълка, обелена, нарязана;
  • 1 малка глава лук, нарязана;
  • 1 стрък целина, нарязан;
  • ½ чаша счукани орехи;
  • 1 чаша ябълково пюре, неподсладено;
  • 1 и ½ чаши вода;
  • 5 чаши галета;
  • ½ чаена лъжичка канела;
  • ¼ чаена лъжичка млян чесън;
  • ½ чаена лъжичка сол;
  • ½ чаена лъжичка джинджифил;
  • 1 кг обезкостено свинско филе.

Приготвяне:

Загрейте фурната до 170-180 градуса. Разтопете маслото на котлона на средна температура. Запържете в него ябълката, лука, целината, орехите за около 5 минути, докато омекнат.
Смесете ябълковото пюре, галетата и водата. Добавете сместа на котлона и варете, докато галетата удвои обема си. Подправете със сол, канела, индийско орехче и джинджифил.

Разстелете свинското филе. Намажете цялото месо с плънката и завийте. Завържете с конец за по-сигурно. Намажете отгоре месото с малко масло. Поставете в тавичка за печене и печете около 50 минути на загрята фурна.

Пълнени патладжани с моцарела и пармезан


Продукти:

  • 2 големи патладжана;
  • 1 и 1/2 буркан сос маринара;
  • 3 големи узрели домата;
  • 200 г настъргана моцарела, плюс още малко за поръсване;
  • 100 г настърган пармезан, плюс още малко за поръсване;
  • зехтин;
  • 2 глави лук;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • 1/2 ч. л. сушен риган;
  • сол, черен пипер на вкус.

Приготвяне:

Разрежете патладжаните по дължина наполовина и ги издълбайте, като не изхвърляйте вътрешността им. В добре загрят тиган с мазнина задушете нарязаните на ситно лук, чесън, издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавете соса, нарязаните домати, сол, черен пипер и ригана. Когато зеленчуците се задушат може да прибавите сирената, разбъркайте и снемете от котлона. В тава за печене сложете малко на дъното от соса, а върху него подредете патладжаните.

Напръскайте ги леко с мазнина и овкусете със сол и черен пипер. Напълнете ги с плънката и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато патладжаните са почти готови поръсете ги с още сирене и върнете във фурната, докато се разтопи.

Снимки: iStock

Коментирай