Любимите 8 рецепти за пролетна диета

Няколко идеи за вкусни и нискокалорични рецепти

09.03.2023г. / 16 33ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На прага на пролетния сезон вече мислим за това дали не трябва да освежим гардероба си, но подобна смяна винаги върви успоредно на желанието и да свалим 1-2 излишни килограма, натрупани през зимата.

За целта ще ви предложим нашите любими 8 рецепти с малък брой калории, но засищащи и подходящи за пролетна диета.

1. Пълнено авокадо със сьомга

Необходими продукти:

  • ½ ч. ч. обезмаслено кисело мляко;
  • ½ ч. ч. ситно нарязан стрък целина;
  • ½ връзка магданоз;
  • 1 с. л. сок от лайм;
  • 1 с. л. майонеза – по желание;
  • 1 ч. л. дижонска горчица;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 150 г сьомга;
  • 2 броя авокадо;
  • 1 връзка див лук (или праз).

В купа смесете киселото мляко, целината, магданоза, сока от лайм, майонезата, горчицата, солта и пипера. Разбъркайте добре. Добавете сьомгата и отново разбъркайте. Вземете авокадото, разполовете го и с помощта на лъжица го издълбайте, сложете го в купа и го намачкайте. Добавете го към сместа от сьомга и разбъркайте отново. Напълнете издълбаното авокадо със сьомговата смес. Отгоре поръсете със ситно нарязан див лук.

* **

2. Пролетна супа

В нея няма картофи и фиде, но включва два много важни компонента за изгаряне на излишните мазнини – джинджифил и корен от целина.

  • 1,5-2 л вода;
  • 300 г пилешко/пуешко филе или телешко месо;
  • 300 г броколи;
  • 1 корен от целина;
  • 1-2 моркова;
  • 1 глава лук;
  • 1 супена лъжица настърган корен от джинджифил;
  • 1 супена лъжица зехтин (по желание);
  • пресни билки.

Нарежете месото като за супа и го сложете да се вари. Целината се нарязва на кубчета, лукът на тънки колелца, морковите се настъргват на едро ренде, а броколите също се нарязват на по-малки розички. Когато месото е почти готово може да прибавите и зеленчуците заедно с билките, зехтина и да варите, докато омекнат.

* * *

3. Диетични домашни бонбони

Продукти:

  • 1 чаша орехи;
  • ¾ купа сурови бадеми;
  • 2 супени лъжици кокосово масло;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 12 фурми без костилки;
  • ¼ чаша натурално какао на прах;
  • кокосови стърготини.

В кухненски блендер смелете ядките. Прибавете към тях какаото, разтопеното кокосово масло, меда и фурмите. От получената хомогенна смес, оформете топчета и ги оваляйте в ядки или кокосови стърготини. Сложете ги в хладилник за 30-40 минути, за да стегнат.

* * *

4. Диетични палачинки

Продукти:

  • 40 г овесени ядки;
  • половин чаена лъжичка канела;
  • 2 яйца;
  • 3 супени лъжици прясно мляко.

 

Свързани статии

По желание предварително може да смелите овесените ядки. Сложете ги в купичка и към тях добавете яйцата, канелата и млякото. Разбъркайте добре и загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие. С помощта на супена лъжица започнете да сипвате от сместа в тигана като оформяте малки палачинки.

Палачинките стават за няколко минути. По желание към съставките може да добавите нискомаслена извара за соленост. Може да сервирате палачинките с кленов сироп, мед или само с пресни плодове.

* * *

5. Патладжани с домати и магданоз на фурна

Продукти:

  • 3 патладжана;
  • 4-5 домата;
  • 2-3 стръка пресен магданоз;
  • 2-3 скилидки чесън;
  • 50 мл зехтин;
  • сол;
  • черен пипер.

Нарежете патладжаните и доматите на колелца. Подредете в тава патладжаните и ги осолете. Оставете ги настрана за 30 минути, за да пуснат горчивината си. Изплакнете ги и ги подредете в тавичка за печене. Редете колелцата зеленчуци така, че да се редуват патладжан с домат. Овкусете с подправките и пресования чесън. Полейте със зехтина. Печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 45 минути или до зачервяване.

* * *

6. Салата с краставици, авокадо и риба тон

Рецепта, която е подходяща за вашата диета

  • 1 или 2 консерви риба тон, в зависимост от броя хора;
  • 1 голяма или 2 по-малки краставици;
  • 2 броя добре узряло авокадо;
  • няколко стръка кориандър;
  • 1 малка глава червен лук;
  • сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок на вкус.

Нарежете краставицата на тънки парченца, като за салата. Сложете я в купа. Авокадото се обелва и нарязва на малки парчета и заедно с нарязаните лук, кориандър се добавят към краставиците. Отцедете рибата и я сложете към останалите съставки, Овкусете със сол, черен пипер, пресен лимонов сок и зехтин. Разбъркайте добре и сервирайте.

* * *

7. Мариновани пилешки гърди със свежа салата

Ще ви трябват:

  • 500 г пилешки гърди;
  • червен пипер;
  • черен пипер;
  • мащерка;
  • розмарин;
  • куркума;
  • сол;
  • зехтин.

За салатата:

  • 1 зелена салата;
  • 200 г чери домати;
  • 1 краставица;
  • 2 с. л. зехтин;
  • сол;
  • оцет.

Тази рецепта е много лесна. Нейното предимство е, че ако я приготвите в по-голямо количество, ще имате за хапване за повече от един път. Така ще спестите време и усилия, за да приготвяте различни ястия. За целта – мариновайте пилешките гърди с подправките и зехтина. Можете да използвате различни количества, в зависимост от вкуса ви. Оставете да престоят в хладилника една вечер. На другия ден нарежете месото на тънки ивички и го изпечете в грил тиган. Нарежете продуктите за салатата и овкусете според желанието ви. Ако искате, можете да разпределите порции за няколко хранения, като сложите пилешкото върху салатата. Така ще можете да се наслаждавате на вкусен обяд или вечеря, дори и в офиса.

* * *

8. Закуска мечта

С 3 достъпни съставки, в 3 лесни стъпки, да приготвим закуска мечта за всички у дома.

Продукти:

  • 1 добре узряло манго, обелено, без костилката и нарязано на парчета;
  • 1 шепа зрънца нар;
  • 2 с. л. семена чиа.

Смиламе мангото в блендер. Разпределяме в чашки, добавяме семената чиа и разбъркваме. Отгоре поръсваме със зрънца нар.

Семената чиа ще поемат водата от плода и ще набъбнат, създавайки чудесна консистенция за пудинг.

Зрънцата нар са разкошна витаминозна бомба, която чрез сладка експлозия в устата ви дарява със свежест и много витамини, минерали и антиоксиданти.

Приятен апетит!