3 бързи идеи за романтични десерти

Подарете си малко романтика в забързаното ежедневие

14.02.2023г. / 14 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Независимо дали харесвате празника на влюбените или пък предпочитате да почетете Трифон Зарезан, винаги можете да разнообразите ежедневието си и да излезете от рутината, като си приготвите вкусна романтична вечеря. Като допълнение, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за десерти, с които можете да направите делника си малко по-различен и празничен. Ето ги и тях:

Ванилена панакота

Необходими продукти:

  • 150 мл прясно мляко;
  • 400 мл пълномаслена сметана;
  • 60 г кафява захар;
  • 1 пакет ванилена захар;
  • няколко пресни ягоди;
  • няколко лъжички сироп от ягоди;
  • 7 г желатин.

Пригответе желатина като първо го изсипете в студена вода, а щом набъбне, затоплете го на водна баня. Изсипете сметаната и млякото в голяма купа, заедно със захарта и ванилената захар. Разбъркайте добре и сложете да се затопли върху котлона съвсем леко. Добавете разтопения желатин. Отново разбъркайте. Разпределете в малки купички и сложете в хладилника за няколко часа. Преди да сервирате, вземете чиния и обърнете купичката, за да излезе десерта. Декорирайте с лъжица сироп от ягоди и резенчета пресни ягоди.

Видео рецепта за палачинки за Свети Валентин

Шоколадови ягоди

Ще ви трябват:

  • 100 г черен шоколад;
  • 400 г ягоди;
  • 30 г бял и млечен шоколад.

Отрежете парче хартия за печене и го оставете настрани. Разтопете шоколада на водна баня или го сложете в микровълнова печка, като вадите на всеки 20 секунди и разбърквате. След като се разтопи, сложете шоколада в дълбока купа. Потопете внимателно всяка ягода в шоколада, държейки я за дръжката. Сложете ягодите върху хартията и изчакайте шоколадът да се втвърди. По желание, разтопете млечен и бял шоколад и с лъжица декорирайте ягодите с фини ленти.

Шоколадов мус с бисквити

Бързо тирамису

Необходими продукти:

  • 250 г маскарпоне;
  • 85 г кондензирано мляко;
  • 3 ч. л. инстантно кафе;
  • 3 с. л. ликьор с кафе;
  • 1 пакет ванилена захар;
  • 4-6 бишкоти;
  • 1 с. л. какао.

В голяма чаша смесете инстантното кафе с 2 с. л. вряла вода. Добавете кафеения ликьор и 75 мл студена вода. Преместете в купа и оставете настрани. За да получите кремообразна текстура, разбийте заедно маскарпонето, кондензираното мляко и ванилията. Трябва да получите пухкав крем. Разчупете бишкотите на две или три парченца и потопете в кафеената смес за няколко секунди. За да сервирате тирамисуто, на дъното на винена чаша сложете няколко парченца бишкоти, залейте с кафеения крем и поръсете с какао. Оставете да се охлади в хладилник поне за час.

Да ви е сладко!

 

Коментирай