Поведения във връзката, които водят до депресия

Неусетно, но сигурно могат да ви доведат до депресивно състояние

03.06.2024г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Поведения във връзката, които водят до депресия

Депресията може да настъпи по много причини. Ако сте необвързани и вярвате, че единствено връзките и любовта ще ви измъкнат от депресията, грешите. В някои случаи обвързването само по себе си не гарантира щастие и усещане за взаимност, което ще ви донесе избавление от депресията. Понякога именно токсичното поведение на партньора ви може да се окаже причина да изпаднете в депресия.

Кои са типовете поведение във връзката, които водят до депресия?

Партньорът ви постоянно взима надмощие над вас 

Ако имате партньор, който се бори за непрекъснато надмощие над вас и всичките ви решения, мисли, цели, желания, това токсично поведение с течение на времето може да ви докара до депресия. Когато човекът до вас не ви позволява да имате свое мнение или да отстоявате характера си и това, което е важно за вас, потиснатостта ви и ниското самочувствие ще ви накарат да се чувствате все по-зле.

Никога не сте прави за нищо 

Ако партньорът ви винаги държи да е прав и настоява да ви убеди в това, с течение на времето може да изпаднете в депресия, предизвикана от непрестанното разколебаване в мнението ви, мислите ви, нагласите ви, действията ви. Това води до ниско самочувствие, потискане, страх от изразяване на мнение и отстояване на позиции.

Свързани статии

Партньорът ви критикува за всичко 

Ако човекът до вас не само налага мнението си и се опитва да ви убеди в правотата си за всичко, но и ви критикува постоянно, това също води до депресия. Потискането на личността във всеки смисъл и непозволяването да се себеизразявате по начин, който имате нужда, може да ви потисне до степен развитие на депресия.

Контролиращо поведение 

Ако партньорът ви проявява контролиращо поведение спрямо вас, напълно възможно е да развиете депресия, която да се задълбочи с времето. Контролиращото поведение е токсично и причинява сериозни личностни щети на контролирания човек. Той се чувства под постоянно наблюдение, усеща, че трябва да дава обяснения за това къде и с кого е бил без реални поводи за съмнение от страна на партньора му. Ако се чувствате контролирани, има вероятност да започнете да развивате тревожност и безпокойство, чудейки се какви обяснения ще трябва да давате, когато излезете с приятелките си например.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Шого ( преди 3 седмици )
Нормално е да се говори и пита кой с кого и къде е бил. Нищо токсично няма в това и да се обсъждат и разискват всякакви неща. Иначе за какво да са заедно мъж шли жена ако всеки дърпа сам на някъде. Последното е токсично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар