7 признака, че сте токсично обсебени от партньора

Знаци, че бъркате любовта с нездравословното вкопчване

28.06.2024г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Признаци, че сте обсебени от партньора. Снимка: istock

Признаци, че сте обсебени от партньора. Снимка: istock

Любовта има много различни измерения и проявления. Понякога може да се бъде токсична без да си давате сметка за това. Ако нещо във вътрешния ви свят ви кара да се привържете толкова дълбоко към някого, че това да се превърне в обсесия, това вече излиза извън здравословните измерения на любовта. 

В много случаи обаче човек не си дава сметка, че е обсебен, а не влюбен. Има множество признаци, които подсказват именно това. 

Кои са 7-те знака, че сте токсично обсебени от партньора си, без да си давате сметка?

1. Загърбили сте любимите си занимания. 

Обсебени сте, ако вече нищо друго не ви интересува, а мислите само за партньора си. Любимите ви хобита, любимите ви хора, нещата, които обичате в живота си вече са изгубили смисъл и определено не са на първо място за вас.  

2. Интересувате се само от партньора ви. 

Мислите за партньора ви не ви напускат. Когато не сте заедно, започвате да изпитвате безпокойство, поглеждате в телефона си постоянно, пишете му, питате го къде е и какво прави. Не слушате, когато околните ви говорят нещо, защото мисълта ви е отнесена. 

3. Загърбили сте приятелите си. 

Връзката ви с партньора ви започва да се превръща в токсична обсесия, когато до такава степен сте погълнати от него, че сте загърбили контактите с приятелите си. Дори като ви търсят си намирате причина да откажете срещи с тях. 

4. Изпитате болезнена ревност

Нормално е понякога да изпитвате ревност към партньора си. Ако съвсем не ви пука, това ще означава, че той не ви е толкова важен. Но когато ревността започне да добива болезнени размери, това вече граничи с токсично обсебване. 

5. Страх и тревожност от изоставяне.

Неувереността и дълбоко ниското самочувствие се коренят в силния страх от изоставяне. Той взима превес в привързаността ви към партньора, като ви кара да мислите, че го обичате силно, а всъщност в корена на проблема е именно вашата несигурност. 

Свързани статии

6. Не намирате причина да сте щастливи, ако не сте с партньора си. 

Една връзка би била истински щастлива, ако всеки от партньорите в нея поотделно намира щастието в живота си. И какво по-хубаво от това да го споделя с любимия си човек. Но ако не намирате щастие и смисъл в нищо друго освен в партньора си, тогава имате проблем. 

7. Чувствате се сякаш сте нищо без партньора си. 

Отново се връщаме на ниското самочувствие и слабата самооценка. Ако сте се вкопчили в идеята партньорът ви да придава смисъл на собствената ви личност, значи бъркате любовта с желанието да се чувствате значими. Ако е така е важно да се опитате да работите над този проблем вместо да се вкопчвате в партньора си, защото ако не изкорените този проблем ще имате същия подход във всяка своя връзка, а това ще ви накара да се въртите в омагьосан кръг на депресия и липса на щастие. 

Свързани статии

Коментирай