10 причини да търпите токсична връзка

Какво ви кара да търпите нездравословни отношения

02.07.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Мислите, че не заслужавате повече. Снимка: istock

Мислите, че не заслужавате повече. Снимка: istock

Връзките и отношенията са сложен феномен, белязан от толкова много фактори. Мотивите да стоите във връзка, която не ви носи щастие са много и са преди всичко свързани с вашите собствени личностни особености. Много хора мислят, че да са обвързани е нещо, което ще им донесе любов, щастие и усещане за взаимност, но невинаги е така. 

Понякога връзките, в които се намираме, са токсични и ни носят болка, потиснатост, могат да доведат дори до депресия.

И въпреки че не се чувстваме добре продължаваме да стоим в нездравословните отношения, надявайки се, че нещо ще се промени. 

Кои са 10-те причини да стоите в токсична връзка въпреки болката?

1. Страх ви е да останете сами. 

Страхът от самотата много често е основен двигател в такива случаи. Той ви кара да продължавате да стоите в токсична връзка, от която се чувствате потиснати, нещастни и с ниско самочувствие, но не смеете да вземете правилното решение, въпреки че го знаете. 

2. Имате ниска самооценка, ниско самочувствие.

Ниското самочувствие ви подтиква да не рискувате да опитате отново да потърсите любовта, защото не смятате, че имате качествата за това. Предпочитате да продължавате да стоите в токсичните отношения, защото са ви познати. 

3. Свикнали сте да понасяте това отношение. 

Толкова дълбоко сте потънали в този тип отношения и сте свикнали с тях, че не смеете да направите крачка напред към щастието и обичта, които заслужавате. 

4. Изпитвате зависимост от партньора си. 

Много често една от причините да продължавате да стоите в токсична връзка е фактът, че сте развили зависимост от партньора си. Въпреки неговото негативно отношение към вас, вие сте дълбоко привързани към него. 

5. Страх ви е да опитате отново да намерите любовта. 

Страховете ни спират да бъдем щастливи по много различни начини. Те могат да се намесят и тук, оставяйки ви в токсична връзка, в която не се чувствате добре. 

6. Вярвате, че всичко дотук трябва да е имало смисъл.

Вкопчването в миналото и преживените моменти, в любовта, която ви е свързвала в началото са все нормални неща, за които всеки човек се пита. Няма как да не ви се иска всичко това да не е било напразно, но тази мисъл трябва бързо да напусне съзнанието ви и картината да ви се изясни. Дълбаенето в една и съща яма не води до нищо друго освен до потъване по-надълбоко. 

7. Самозалъгвате се, че нещо ще се промени.

За да се промени нещо трябва и двамата партньори да работят в тази посока. Ако това не се случва вие чисто и просто се самозалъгвате. 

Свързани статии

8. Затворили сте сърцето си. 

Една от причините да стоите в токсична връзка е, че сърцето и съзнанието ви не са отворени за нова любов. Затворили сте се в старото познато без да си давате ясна сметка колко по-хубави неща ви очакват, които заслужавате. 

9. Мислите, че не заслужавате повече. 

Подценяването и ниското самочувствие водят до неувереност в собствената си стойност. Една от причините да стоите в токсична връзка е именно липсата на вяра, че заслужавате повече. 

10. Повтаряте си, че той е сродната ви душа.  

Още една лъжа, която е време да спрете да прехвърляте в съзнанието си. 

Свързани статии

Коментирай