5 признака, че сте изгубили близостта с партньора си

Кога близостта си отива

16.07.2024г. / 15 43ч.
Илияна Николова
Кои са признаците, че няма близост между вас? Снимка: istock

Кои са признаците, че няма близост между вас? Снимка: istock

Интимността е неразривно свързана с близостта в една връзка, защото понятието за интимност далеч надхвърля физическия си аспект и съвместява емоционалната привързаност към партньора. Понякога се случва така, че въпреки че продължавате да сте сексуално интимни близостта между вас е изгубена. Кога и защо се случва това? Кои са 5-те болезнени признака, че сте изгубили близостта с партньора си?

1. Престанали сте да се интересувате от партньора си. 

Липсата на интерес е болезнен показател, че нещо сериозно и дълбоко е започнало да куца в отношенията ви. Интересът и тръпката към половинката, към това как минава денят му, какво го вълнува, какво мисли и как се чувства е показател за грееща любов. И обраното – когато този интерес стихне по някаква причина, това е белег на емоционално отдалечаване. 

2. Опитвате се да се предпазите от нараняване. 

Ако сте имали предишен негативен опит във връзките си, били сте наранявани и усещате, че и настоящият ви партньор е започнал да ви наранява, може би сте започнали да губите желанието си за близост с него. Отбранителното поведение е сериозен признак не само на липса на интимност и близост, но и на токсичност във връзката. 

3. Заемате отбранителна позиция вместо да слушате партньора си. 

Тук причините могат да са разнообразни и да са продиктувани от ситуациите и поведението на партньора ви. Ако с течение на времето се чувствате пренебрегвани, например, мнението ви не се зачита, партньорът ви настоява да е винаги прав, вие започвате инстинктивно да се дърпате и да заемате отбранителна позиция във всеки разговор, дори в конкретния случай да не сте нападани.

Свиквате първосигнално да защитавате мнението си без да слушате какво всъщност ви казва партньорът  ви. Така постепенно се потапяте в омагьосан кръг на липса на близост и влошени отношения. 

4. Имате интимни проблеми. 

Когато емоционалната близост е пострадала, сексът също започва да се превръща в него, за което определено не копнеете както преди. Интимността започва да страда все повече с времето и ако проблемите с близостта не се разрешат, сексът може съвсем да изчезне от отношенията ви. 

5. Не си отделяте качествено време заедно. 

Когато връзката ви върви гладко и безоблачно, проблемите са нещо, с което се справяте заедно и с лекота, обичате се и правите усилия да подобрявате отношенията си още и още с всеки изминал ден, близостта със сигурност е част от връзката ви. Но когато сте престанали да се стараете да прекарвате качествено време заедно, а просто съществувате заедно ден за ден, в даден момент ще осъзнаете, че вече не чувствате партньора си така близък, както преди. Близостта е нещо, което усещате с всяка фибра на тялото си, изпивате нужда да сте покрай половинката си, да го докосвате и да споделяте с него деня и мислите си. 

Ако искате да подобрите отношенията си и да върнете близостта помежду си трябва да работите целенасочено в тази посока. За целта и двамата трябва да сте на една и съща вълна, на един етап в живота си, в който общите ви цели са базата, на която да стъпите и която да ви обедини напред. 

Свързани статии

Коментирай
Свободно време