3 извинения, с които оставате в токсични връзки

Заблудите, които ви карат да търпите отровни отношения

25.07.2024г. / 07 41ч.
Илияна Николова
3 извинения, с които оставате в токсични връзки. Снимка: istock

3 извинения, с които оставате в токсични връзки. Снимка: istock

Връзките и отношенията са сложни и понякога е трудно да бъдат дефинирани заради пречупването на гледната ни точка към тях. Токсичните връзки са един такъв пример, който много често бива неправилно определян. По различни причини хората продължават да стоят в токсични връзки, въпреки че подсъзнателно знаят, че се намират в подобно положение, но съзнанието им отхвърля реалността и им пречи да назоват и определят връзката като токсична.

Извиненията, които си повтаряме, за да продължаваме да стоим в токсични връзки могат да са много. Всички те са породени от заблуди, изкривен поглед към реалността, с които се опитваме да се убедим, че всъщност така е по-добре.

Кои са трите най-често срещани извинения, с които продължаваме да стоим в токсични връзки?

Свързани статии

1.   Партньорът ви не е толкова лош, той просто е под стрес. 

Едно от най-честите извинения, с които оправдавате партньора си е, че той е под силен стрес и това го кара да се държи токсично с вас. Вече сте осъзнали положението, в което се намирате, но съзнанието ви отхвърля реалността, намирайки оправдания за поведението му. Припомняте си всички хубави моменти, които сте преживели заедно, за да се убедите, че връзката ви е щастлива. Имате нужда да се оплачете на приятелите си, но в момента, в който давате примери за токсично отношение от страна на партньора ви, започвате да давате и положителните примери, с които да убедите и тях, и себе си, че той не е лош човек, а просто е претоварен и изнервен.

2.   Няма да има къде да отидете, ако се разделите. 

Друго често срещано извинение, което ви кара да продължавате да търпите токсични отношения, е мисълта, че няма да има къде да отидете, ако се разделите. Това е една от най-големите заблуди в тези случаи. Няма невъзможни неща, когато става дума за откъсване от токсична връзка. Можете да отседнете при приятели, при семейството си, дори да наемете жилище временно, докато си стъпите на краката след раздялата. Единственото, което ви пречи в този случай е приемането на реалността и предприемането на стъпката, която знаете, че трябва да предприемете. Винаги има решение, стига човек да се реши да направи стъпката, която вътрешно знае, че трябва да направи.

Свързани статии
3.   Ще останете сами до края на живота си. 

Една от най-големите заблуди, които пречи на хората да продължат живота си в търсене на щастието е, че ще останат сами завинаги. Това схващане е абсолютно погрешно и пречи да погледнете напред в бъдещето. За да се отървете от капана на токсичната връзка е от голямо значение да приемете, че щастието не се крие задължително в обвързаността.

Можете да бъдете щастливи и сами, стига да откриете онова, което ви кара да се усмихвате и да се чувствате пълноценни. Ако по пътя откриете любовта отново, това би било прекрасно. Но не се отдавайте на заблудата, че ще останете сами завинаги и ще бъдете нещастни, ако сте необвързани. Когато се откъснете от токсичната си връзка, ще осъзнаете колко по-добре се чувствате така, отколкото потънали в омагьосания кръг на отровните отношения.

Коментирай