5 урока от терапията за двойки, които трябва да прилагаме

Приемете различията си, а не се борете с тях

05.08.2024г. / 11 45ч.
Мария Дуковска
5 урока, на които ни учи терапията за двойки.Снимка: istock

5 урока, на които ни учи терапията за двойки.Снимка: istock

Когато имаме сериозни проблеми във връзката си обикновено стигаме до кабинета на психотерапевта. Ако искате да избегнете този вариант и да спасите връзката си, вижте 5 урока, на които ни учи терапията за двойки.

1. Периодично си напомняйте защо сте заедно. 

Когато минат много години и връзката стане твърде рутинна и монотонна, лесно бихме могли да забравим какво ни е свързвало с партньора в началото. Страстта не е както преди, малко сме си поомръзнали, но има много други неща, които ни свързват. Деца, общи интереси, споделени ценности, смях – всички тези неща не са маловажни и трябва да си ги припомняме от време на време, за да не бързаме да правим резки избори.

2. Примирете се, че сте различни. 

Ако обичта помежду ви и привличането са силни, това, че имате различия в характерите не бива да е причина за раздяла. Да, тези различия могат да доведат до конфликти на дневна база, но ако те са малки и не застрашават голямата картина в семейството ви, просто ги приемете и продължете напред с тях.

3. Моделът за вашата връзка е „формиран“ още в детството.

Повечето двойки не осъзнават, че голяма част от начина ни да обичаме, да се отнасяме към партньора ни, е установен още в нашите ранни детски години. Много хора не се улавят, че в дадени моменти и ситуации с настоящия им партньор им излизат спомени от детството, които може би не са приятни и те подсилват конфликта в сегашния момент. Тези спомени, които са останали в ума ни, могат да излизат в различни ситуации и да влияят на емоциите и решенията ни, а дори да не го осъзнаваме. Но ако го разберем и започнем да анализираме това поведение, ще можем да го контролираме по-лесно и да му попречим да влияе на сегашните ни отношения, които нямат нищо общо с миналото ни.

Свързани статии

4. Спрете да подозирате какво си мисли той/тя, а говорете.

Една от най-големите грешки, които психотерапевтите посочват в общуването между двама партньори е предугаждането какво си мисли другият, без реално да знаем и да сме го питали. Много често конфликтите се задълбочават именно от нашите съмнения и догадки какво си мисли партньорът, което допълнително ни фрустрира и напряга. А е много по-лесно и продуктивно да спрем да гадаем, а просто да говорим с него/нея и да разберем какво се случва в главата и сърцето му.

5. Да избягваме думи като „никога“ и „винаги“

Много по-трудно е да се върнете назад, когато сте изрекли силни думи, затова избягвайте тяхната употреба. Думи като „никога“, „винаги“ само повишават градуса на кавгата и правят конфликта по-необратим.

Свързани статии

Коментирай