5 знака, че партньорът ви има проблеми с доверието

Болезнената липса на доверие може да разруши връзката

01.09.2024г. / 06 30ч.
Илияна Николова
5 знака, че партньорът ви има проблеми с доверието. Снимка: istock

5 знака, че партньорът ви има проблеми с доверието. Снимка: istock

Доверието във връзката е една от най-важните основи, върху които отношенията стъпват. Когато партньорът ви има проблеми с доверието, трудностите започват да се появяват една след друга. Връзката става все по-трудна за поддържане, когато непрекъснато трябва да доказвате верността си. Ако партньорът ви има проблеми с доверието без вие да му давате поводи за това, нещата могат да станат още по-сложни. С времето се натрупват проблеми, които е трудно да решите заедно, ако той не ви вярва.

Кои са знаците, че партньорът ви има проблеми с доверието?

1.   Той показва неоснователна ревност. 

Един от признаците на проблеми с доверието е, когато партньорът ви ви ревнува, без да му давате поводи. Той проявява ревност, когато говорите с приятел, колега или просто се смеете заедно с всички останали в компанията, които са мъже например. Ревността може да се прояви и към приятелките ви, които в неговите очи ви отнемат от него, откъсват ви.

Свързани статии

2.   Преглежда телефона ви или профилите ви в социалните мрежи. 

Един много сериозен знак за проблеми с доверието е, ако партньорът ви скришно или явно преглежда телефона ви, иска паролите ви за достъп, следи ви в социалните мрежи с анонимни профили или директно влиза във вашите профили, за да прочете съобщенията ви. Това токсично поведение ще съсипе не само връзката ви, но и може да доведе до потиснатост, ниско самочувствие, депресия и силен стрес. 

3.   Той има постоянна нужда да го убеждавате. 

Хората, които имат проблеми с доверието в много случаи имат ниско самочувствие. Те са несигурни преди всичко в себе си и в стойността си, което се пренася в отношенията им. Партньорите с проблеми с доверието имат необходимост постоянно да ги убеждавате колко ги обичате, да им повтаряте и обещавате, че сте им верни, да ги хвалите, да им давате признанието си във всеки смисъл. Така си осигуряват усещане за безопасност, което обаче не помага да се справят с трудностите в доверието.

Свързани статии

4.   Той се опитва да ви хване в лъжа. 

Хората с проблеми в доверието постоянно задават въпроси. Поредицата от въпроси цели да ви обърка и да ви хване в лъжа. Те помнят много добре какво сте казали преди малко или вчера. Водят си мислен списък с потенциални червени точки и всячески припомнят какво сте казали, за да ви покажат, че в момента си противоречите. Подобно поведение обърква, смущава, потиска, дори може да бъде силно токсично.

5.   Не ви позволява да излизате без него.

Ако партньорът ви има проблеми с доверието, той ще се сърди, ако излизате с приятели без него. В някои по-тежки случаи дори ще ви забранява да го правите. Проблемът при такива личности е, че не осъзнават, че поставянето на забрани и окови не прави партньорите им задължително верни. Ако някой иска да излъже или да изневери, ще намери начин да го направи. А с подобно поведение единственото, което се постига в крайна сметка е разруха в отношенията и връзката.

Свързани статии

Коментирай