10 признака, че имате връзка с манипулатор

Как да разберете, че партньорът ви манипулира

16.08.2024г. / 11 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзките понякога могат да са много трудни, ако някой от партньорите в тях има лоши намерения. Докато откриете подходящ партньор, с когото да сте щастливи винаги има риск да попаднете на манипулатор. За съжаление може да мине доста време, докато се усетите и разберете, че имате връзка с манипулатор. Дотогава емоционалността ви, психиката ви, самочувствието и щастието ви могат сериозно да пострадат.

Токсичните отношения, в които човек може да попадне, когато има партньор манипулатор, оказват изключително негативно влияние върху всяка област от живота ви, включително личните ви контакти, социалните ви активности, професионалното ви развитие, дори отношенията ви със семейството ви.

Свързани статии

Кои са 10-те знака, че имате връзка с манипулатор?

1.   Той извърта и ви обърква, когато го хванете в лъжа. Прави така, че да започнете да се съмнявате в себе си, а не в него. 
2.   Той ви изолира от всички останали в живота ви. Откъсва ви физически и емоционално от тях. Кара ви да прекарвате време само с него и същевременно говори срещу близките ви хора, за да ви откъсне емоционално от тях.
3.     Постоянно ви вкарва в измислени скандали, свързани с мними любовни триъгълници. 
4.   Играе жертвата във всяка удобна ситуация. Изкарва ви виновна за всичко, като ви кара наистина да почувствате вина. 
5.   Прави така, че да се съмнявате в това дали си спомняте правилно минали разговори и ситуации. Изкривява реалността, като внася объркване в мислите ви. 

Свързани статии

6.   Омаловажава всичко, свързано с вас – успехите ви, постиженията ви, качествата ви, достойнството ви. 
7.   Винаги отказва да поеме отговорност. Кара вас да се чувствате отговорни за неговите проблеми и несгоди. Когато имате проблеми или конфликти изкарва вас виновни. Не поема отговорност за каквито и да било съвместни активности. 
8.   Постоянно ви кара да се съмнявате в реалността, в себе си, в приятелите си, в близките си. Всява съмнение у вас във всяка област от живота ви, за да може по-лесно да ви контролира. 
9.   Твърди, че разбира чувствата ви много по-добре от вас. 
10.   Непрекъснато поражда поредица от смесени чувства у вас – от любов до омраза.

Какви са манипулаторите във връзките?

Манипулаторите действат психологически. Те всячески влияят върху решенията ви, мислите ви, ценностите ви, начините, по които реагирате, това как се изказвате и дори какво искате. Манипулаторите действат целенасочено с течение на времето. Отначало е много вероятно да не се усетите какво точно се случва, защото са ловки и постоянни. Действат умело и обикновено им отнема продължителен период от време, докато напипат всичките ви слаби страни, така че да ги използват.

Когато имате връзка с манипулатор, постепенно тяхната реалност, техните разбирания, тяхната версия за всичко ще се превърне в абсолютна величина за вас. Всичко това ще ви бъде налагано и вменявано, докато започнете да губите личността си и индивидуалността си.

Свързани статии

Коментирай