6 признака, че той не е щастлив в брака

Съпругът ви прекарва повечето време навън 

20.08.2024г. / 16 19ч.
Мария Василева
Съпругът ви е емоционално недостъпен. Снимка: istock

Съпругът ви е емоционално недостъпен. Снимка: istock

Щастието във взаимоотношенията е нещо много относително. И докато при всички двойки то има различно изражение, може би вие осезаемо усещате, когато това чувство изчезне. Чувствате партньора различен – може би няма и следа от човека, в когото се влюбихте. Питате се: „Какво не е наред?“ Може би съпругът ви не е щастлив в брака. А ето и няколко признака, че това е така:

Той спира да се грижи за себе си

Когато човек е нещастен у дома, той може да насочи чувствата си към негативни навици като пиене, преяждане или пропускане на редовните упражнения. Ако съпругът ви спре да се грижи за себе си, това може да е сигнал, че нещо не е наред. Може би започва да се прибира късно и вие подозирате, че употребява алкохол или прекарва повече нощи уморен на дивана или пък навън с приятели. Или забелязвате, че е спрял да ходи на фитнес и яде повече нездравословна храна. Тези саморазрушителни поведения често показват, че мъжът е депресиран или разстроен от брака си.

Лесно заема отбранителна позиция

Когато се чувстват застрашени, мъжете са склонни да се отбраняват като механизъм за самозащита. Ако съпругът ви се заяжда за дребни неща или се държи прекалено чувствително към критика, това може да е знак, че се чувства атакуван в брака, защото да бъдеш постоянно нащрек води до отбрана. Ако забележите, че мъжът ви става раздразнителен по дребни проблеми, това може да означава, че се чувства наранен от проблемите във вашия съюз. Отбранителната му позиция показва, че е нещастен.

Свързани статии

Той спира да инициира секс 

По-ниското либидо или липсата на инициация, когато става въпрос за физическа интимност, може да бъде червен флаг. Мъжете като цяло са по-склонни към секса от жените, така че ако съпругът ви спре да го изисква, това може да означава, че той вече не се интересува от интимност. Може да има други причини, като депресия, стрес или ниски нива на тестостерон. Но промяна в либидото, особено без ясна причина, може да означава, че той е лишен от щастие в брака.

Съпругът ви е емоционално недостъпен 

Един от първите признаци, че съпругът ви е нещастен, е когато той започне да се отдръпва емоционално от вас. Ако съпругът ви не споделя своите мисли, чувства и емоции с вас, то може би той ги споделя с някой друг. И не е задължително това да е друга жена. Несъмнено ще почувствате емоционалното разделение със съпруга си.

Тази липса на емоционална връзка е предупредителен знак, че вашият съпруг е тайно нещастен. Ако е минало известно време, откакто сте чули думите „Здравей, скъпа! Как мина денят ти?“, има основателна причина съпругът ви да не иска да си говорите. Може би той се интересува от други неща, които за него са много по-сериозни от вашето благополучие.

Свързани статии

Сексът е единствената ви форма на интимност

Да, сексът е една форма на интимност, но не е единствената форма. Има и интелектуална, романтична, духовна и емпирична близост. Изключително важно е да се разбере, че докато високата честота на сексуална активност може да допринесе положително за връзката на двойката, прекомерният фокус върху секса може да сигнализира за опит за компенсиране на други недостатъци в отношенията.

Ако спалнята е единственото място, където се чувствате интимно свързани с партньора си, това може да е знак, че използвате секса като временно бягство за недостатъците във връзката, а не като холистичен израз на интимност. Всъщност ще бъдете истински възнаградени, като инвестирате, изследвате и подхранвате своите емоционални, интелектуални и комуникативни връзки наред със сексуалните.

Някои предложения: отидете на изложба в музей във вашия град; запишете се заедно за курс по керамика или рисуване, или играйте настолни игри заедно.

Вие продължавате да заплашвате с развод

Всеки спор, несъгласие или недоразумение завършва ли със заплаха на един от вас да се обади на бракоразводния адвокат? Използването на развода като коз често е нездравословен вик или опит да съобщите, че вашите нужди са сериозно незадоволени. Тук би било по-ефективно да споделите, че ви боли, да посочите кои нужди не са задоволени и да поискате точно това, от което се нуждаете.

Индивидуален терапевт може да ви помогне да научите езика, за да назовете тези опасения, докато съветник на двойки може да ви помогне да споделяте един с друг. „Ако заплашвате с развод, защото наистина сте на етапа да мислите, че може да се наложи да напуснете връзката, това все пак не е най-добрият начин да го направите“, това споделя лицензираният консултант по психично здраве Алана Карвало, терапевт и домакин на The Copdendent Perfectionist Podcast.

„Вместо това вие трябва да искате да бъдете честни с партньора си и да признаете, че някои неща във връзката трябва да се променят или да бъдат преразгледани или че краят на връзката е възможна следваща стъпка за вас“, казва тя. Например ако вашият партньор откаже консултация за двойки или всякакви опити да работи активно по проблемите във връзката, може да е подходящо да поставите граница и да споделите, че разводът може да е реалност, ако той не желае да работи по проблемите, които оказват влияние върху връзката.

Свързани статии

Коментирай