10 причини за липса на интимност във връзката

Възможните причини да не правите секс

09.09.2024г. / 13 31ч.
Илияна Николова
10 причини за липса на интимност. Снимка: istock

10 причини за липса на интимност. Снимка: istock

Интимността е много важна за връзката или брака. Без секс и физическа близост отношенията започват да стават трудни и в емоционален план. Интимността е съвкупност между физическа и сексуална връзка, от една страна, и емоционална и духовна близост, от друга. Когато единият от аспектите на тази интимност започне да страда, връзката е изправена пред предизвикателство. Интимността може да изчезне заради много различни фактори. Първоначално може да не ви се струва особено важен проблем, но ако не се справите с причините, които предизвикват отдалечаване в интимен план, отношенията ви ще продължават да се влошават.

Какви могат да са причините за липса на интимност във връзката или брака? 

1.   Голям стрес. 

Стресът може да има множество измерения и да е причинен от различни фактори. Не е задължително стресът да е предизвикан от проблеми в отношенията ви. Възможно е напълно странични фактори, като претоварване в работата, проблеми с колеги, близки или друг вид стрес да афектира сексуалния ви живот. Откриването на причината за натрупване на стрес и неутрализирането ѝ е от съществено значение за връщането на интимността във връзката.

Свързани статии

2.   Ниско самочувствие. 

Една от възможните причини за липса на интимност в една връзка е ниското самочувствие. Ако единият от партньорите има проблеми с тялото си или страда от ниска самооценка по някакъв параграф, това може да повлияе зле на интимността.

3.   Отхвърляне.

Ако единият от партньорите често получава отблъскване или отхвърляне, когато инициира секс, това е огромна причина за липса на интимност. Отблъскването и отхвърлянето могат да се случат и в друг аспект, което също да окаже влияние върху интимността и да причини отдалечаване между партньорите.

4.   Липса на емоционална интимност. 

Емоционалната и физическата близост са неразривно свързани. Когато е налице липса на емоционална близост, физическата интимност неминуемо започва да страда. Обратният вариант също е валиден.

5.   Скука и еднообразие. 

Интимността във връзката или брака може да пострада, когато в отношенията е налице монотонност, еднообразие. Причината най-често е дългата връзка, в която нищо ново не се случва. Познавате се до болка, не се стараете да се изненадвате един друг, правите едни и същи неща всеки ден. 

Свързани статии

6.   Изтощение. 

Липса на интимност може да се появи и заради изтощение. Когато се блъскате в една и съща стена, не съумявате да разрешите проблемите си, всеки от вас дърпа чергата към себе си и не иска да направи компромис, това води до изтощение. Когато се изморите от тези постоянни борби е нормално да не ви се прави секс.

7.   Лоша хигиена. 

В немалко случаи нежеланието за интимност е породено от неодобрение на хигиенните навици на партньора. Възможно е да спре да ви се прави секс с партньора ви, ако започнете да забелязвате немарливост в хигиената му.

Свързани статии

8.   Здравословни проблеми. 

В някои случаи здравословните проблеми могат да доведат до липса на интимност. Различни заболявания, състояния могат да са в основата на механизми, затрудняващи сексуалната функция или сексуалното желание.

9.   Различни типове либидо. 

Понякога привличането и любовта не са достатъчни, за да имате прекрасна интимна връзка. В даден момент може да установите, че имате различни предпочитания в секса, различни видове либидо и различен вкус по отношение на интимността. Всичко това може да ѝ повлияе много негативно.

10.   Травма. 

Травмите от миналото, които предишните връзки са ви нанесли, могат да се окажат голяма пречка за интимността. Не само физическа травма от насилие може да е в основата на този проблем. Емоционалните травми от токсичните отношения, причинили болка и страдание, също могат да са една от причините за изпитване на трудности в интимен план.

Свързани статии

Коментирай
Здраве и красота