10 типа поведение, с които усложнявате връзката си

В кои случаи вие сте причината за проблемите с партньора

04.09.2024г. / 14 21ч.
Илияна Николова
10 типа поведение, с които усложнявате връзката си. Снимка: istock

10 типа поведение, с които усложнявате връзката си. Снимка: istock

Поведението и всичко, което правим във връзката си оказва влияние върху отношенията. Невинаги си даваме сметка, че с действията си сами усложняваме връзките си. Правим неща, които влошават отношенията и карат партньора ни да се отдалечава от нас. Има някои типове поведение, които се оказват особено вредни за връзките и които много често изобщо не осъзнаваме колко много пречат.

Кои са 10-те типа поведение, с които сами усложнявате връзката си?

1.   Вие сте кралица на драмата. 

Едно от най-токсичните и вредни неща за връзката е постоянното драматизиране. Ако правите от мухата слон във всяка ситуация, неминуемо ще отблъснете партньора си. Кралиците на драмата са и кралици на разбиване на отношения и връзки.

Свързани статии

2.   Не умеете да прощавате и да забравяте. 

Ако помните само лошите неща във връзката си, постоянно ги натяквате и не давате прошка, не отстъпвате, това ще усложни отношенията ви. С времето това поведение дори би могло да предизвика край на връзката. Прошката и умението да забравяте лошите моменти е нещо, което ще ви помогне да изградите стабилни отношения, защото всеки греши. Важното е да умеем да прощаваме, когато това е необходимо.

3.   Държите се наставнически. 

Ако се правите на шеф във всяка ситуация и настоявате винаги да командвате парада, това ще отблъсне половинката ви. Всеки има шеф в работата си. Не е нужно да има такъв и вкъщи.

4.   Не може да ви се вярва. 

Това е едно от най-трудните за признаване поведения. Но ако сте човек, на когото не може да се вярва, лъжете, изневерявате и партньорът ви знае това, връзката ви е пред голямо предизвикателство.

5.   Заяждате се за всичко. 

Ако все намирате начин да захапете партньора си за нещо и сте в постоянна готовност за заяждане, това ще отрови връзката ви. Заядливите личности предизвикват отбранително поведение у половинката си. Партньорът ви започва да заема готовност за защита във всяка ситуация, което превръща връзката в бойно поле, а не в партньорство.

6.   Държите винаги да сте прави. 

Неумението да отстъпвате, макар да не сте съгласни, е лош тип поведение, защото води до изтощение и отдалечаване на партньора. Ако постоянно държите да сте прави и да имате последната дума, това ще влоши отношенията ви сериозно.

7.   Имате лоши комуникативни умения. 

Общуването е един от основните фундаменти на връзката. Ако комуникацията между вас не е добра, това ще предизвика сериозни проблеми в отношенията. А в някои случаи лошата комуникация може да идва именно от вас, без да го осъзнавате.

Свързани статии

8.   Не се извинявате. 

Един от най-лошите типове поведение е твърдоглавието, което ви пречи да се извинявате, когато има нужда. Извинението и искането на прошка са едни от най-ценните умения, които не само показват грижа за партньора ви, но и са доказателство за великодушие и умение да признавате грешките си.

9.   Прекалена загриженост. 

Друг тип поведение, което усложнява връзката е ако проявявате прекалена загриженост към партньора си. Бъдете негова жена, не майка орлица, ако искате да запазите отношенията си.

10.   Проявявате незрялост. 

Незрялост в много аспекти и проявления в поведението може да причини сериозни проблеми във връзката. Ако партньорът ви има сериозни намерения към вас и общото ви бъдеще, но усети, че се държите незряло, това е сериозен повод за влошаване на отношенията.

Свързани статии

Коментирай