10 съвета за щастлив брак от специалисти по връзките

Вижте кои са

17.09.2024г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
10 съвета за щастлив брак от специалисти по връзките.Снимка: istock

10 съвета за щастлив брак от специалисти по връзките.Снимка: istock

Бракът е съпътстван от хубави и трудни моменти. Без значение дали имаме повод за радост или ситуация за разрешаване, те изпитват и двата партньора в един брак. Дали са подкрепящи се, дали не си завиждат, дали не липсва лоялност от страна на единия и т. н.

В следващите редове споделяме 10 ценни съвета за щастлив брак от специалисти по връзките. 

1. Бъдете добри един към друг всеки ден – Състрадание, разбиране, уважение и съпричастност. Ако не използвате някое от тях, то бракът ви няма как да е щастлив.

2. В споровете бъдете уважителни един към друг – Без викове, обиди, сарказъм, напомняне за минали случки, манипулации и т. н. Емоциите не бива да бъдат потискани, но е важно да не им позволяваме да действат разрушително за любовта ни.

Свързани статии

3. Знайте разликата между критика и оплакване – Критиката е отрицателна оценка на поведението ви или поведението на партньора ви. Докато оплакването е да кажете на другия човек какво искате и от какво имате нужда да продължите напред. Оплакванията са положителни и за бъдещето, а критиката е негативна и за миналото.

4. Избягвайте презрението, обвиняването или засрамването на партньора ви – Това няма да доведе до разрешаване на проблемите, а само до отдалечаването ви един от друг.

5. Изключете негативизма и акцентирайте върху положителното – Щастливата двойка се прегръща и се усмихва.

Свързани статии

6. Отделете време да обсъдите какво искате и имате нужда един от друг – Създайте връзка и брак, основани на ценности. Ако сте съгласни с основните си ценности, можете да се справяте по-добре с конфликтите.

7. Спазвайте обещанията си – Нещо много важно, ако искате бракът ви да се развива и да ви носи повече щастие.

8. Покажете признателност, когато вашият партньор направи нещо хубаво за вас – Лесно е да кажете благодаря. Но това важи и за него, а ако той/тя го забравя, напомнете му го без излишни драми.

9. Поемете ангажимент да „работите“ във взаимоотношенията – Бъдете част от решението. Да, понякога ще е трудно. Прошката и разрешаването на конфликти в брака ни дават представа доколко здрава основа имаме, върху която да градим.

10. Консултирайте се с психолог или семеен терапевт – Ако смятате, че с партньора ви не можете да се справите с някои проблеми, не се срамувайте да потърсите професионална помощ за брака си.

Свързани статии

Коментирай