10 начина връзката да ви депресира

Лошите отношения влияят зле психически

23.09.2024г. / 07 00ч.
Илияна Николова
10 начина връзката да ви депресира. Снимка: istock

10 начина връзката да ви депресира. Снимка: istock

Чувствате се в депресия? Може връзката ви да е причината да сте депресирани. Понякога не осъзнаваме, че отношенията, в които се намираме са причината всъщност да сме депресирани. Търсим причините другаде – в работата, в проблемите с близките, в проблемите в ежедневието, без да осъзнаваме, че токсичните отношения, в които се намираме са истинската причина за депресията ни.

Кои са начините, по които връзката ви ви депресира? 

1.   Чувствате се така, сякаш партньорът ви взима надмощие над вас. 

Доминирането във връзката е нормално. В много връзки единият партньор е доминиращ, другият е по-скоро свикнал да не ръководи. Това донякъде е съвсем нормално, ако не се прекрачват границите. Когато обаче партньорът ви доминира във всяко отношение, включително надделява в изборите ви, в мнението ви, определя начините, по които да се държите и да мислите, това причинява дълбока депресия, защото ви кара да губите себе си.

Свързани статии

2.   Постоянно сте критикувани. 

Ако партньорът ви ви критикува за всичко и се опитва да ви напътства във всяко отношение, това ще ви депресира. Нормално е да се критикувате един друг и да си казвате нещата, които не харесвате и които искате да промените. Но ако партньорът ви ви критикува за всичко, което правите и мислите, това ще ви потисне до краен предел.

3.   Партньорът ви ви казва какво да правите. 

Депресията може да ви връхлети, ако партньорът ви постоянно ви казва какво да правите. Представете си, че искате да направите нещо, но половинката ви веднага възразява и ви казва как всъщност да реагирате, какво да направите. Нормално е да започнете да се разколебавате в себе си и да искате да се опълчите. В такива случаи също получавате отпор от негова страна, което ви обърква допълнително. Такива токсични отношения водят до дълбока депресия, която може да ви накара да потънете в дълбока дупка.

Свързани статии

4.   Партньорът ви е винаги прав. 

Когато всички спорове завършват с победа от страна на партньора ви, това може да ви докара депресия. Ако той винаги е прав и никога не се вслушва в мнението ви, това ще ви депресира. Ако всячески се опитва да ви разколебае и убеди в неговото мнение, това е много лош знак за токсично поведение.

5.   Партньорът ви ви контролира. 

Контролиращото поведение е опасно за психичното здраве. Контролиращият партньор се опитва да взима надмощие и превес във всичко, което правите и мислите. В такива условия е много вероятно да развиете депресия.

6.   Трябва да правите всичко по неговия начин. 

Една от причините да отключите депресия е, ако ви се налага да се съгласявате с неговите начини. Той е свикнал нещата да се случват както той каже, както той смята за правилно. Когато вашата дума не се чува по никакъв начин, това може да ви депресира много дълбоко.

Свързани статии

7.   Партньорът ви е в депресия. 

Ако партньорът ви е в депресия това може да депресира и вас. Депресията е сериозен емоционално-психичен проблем, който често е подценяван и за който невинаги се взимат подходящите мерки. Ако партньорът ви е в депресия, която не успява да овладее, това може да рефлектира и върху вас.

8.   Партньорът ви е раздразнителен. 

Ако стъпвате по тънък лед, за да не разгневите партньора си, това ще ви изтощи с времето и ще ви докара депресия. Ако той е раздразнителен и се ядосва от най-малкото нещо, това може да е трудно за понасяне, защото ще ви накара да започнете да внимавате какво говорите и какво правите във всеки момент. Накрая ще сте толкова потиснати от това, че ще изпаднете в депресия.

9.   Партньорът ви проявява насилие. 

Физическо или емоционално насилие – няма толкова голямо значение кое от двете упражнява партньорът ви над вас. И в двата случая това ще доведе до сериозна депресия, която ще се задълбочава, ако не се откъснете.

10.   Партньорът ви не полага усилия за връзката. 

Когато вие сте единствените, които полагате усилия за връзката, това ще ви депресира в даден момент. Щом не усещате, че усилията са споделени и сте тези, които давате, но не получавате нищо в замяна, в даден момент ще изпаднете в депресия, усещане за нещастие и несподеленост, които ще ви направят нещастни и несигурни.

Свързани статии

Коментирай