5 важни практики за щастлив брак всеки ден

С малки ежедневни жестове можете да направите брака по-здрав и хармоничен

19.09.2024г. / 15 30ч.
Илияна Николова
5 важни практики за щастлив брак всеки ден. Снимка: istock

5 важни практики за щастлив брак всеки ден. Снимка: istock

Ако връзката с любимия ви човек е прераснала в брак, вероятно ви се иска да останете щастливи завинаги. Има някои много важни практики, които можете да възприемете и които ще ви помогнат да имате по-щастлив брак с всеки изминал ден. Бракът наистина може да става все по-добър с времето, стига да знаете кои са важните неща, които да практикувате. Много често нещастието в брака, усещането за несподеленост, свикването с партньора и приемането на любовта за даденост са сред нещата, които влошават отношенията и съсипват брака. За да успеете да съхраните брака си и да го правите все по-щастлив с всеки изминал ден, трябва да се постараете чрез някои практики, които ще ви помогнат да успеете.

Кои са важните практики, които правят брака по-щастлив всеки ден?

1.   Любовта е избор, не чувство. 

Една от най-важните практики за щастлив брак е осъзнаването, че любовта е избор, а не чувство. Колкото и прагматично, а не романтично да звучи това, трябва да го приемете. Тук много експерти твърдят, че изборът да се борите и да усъвършенствате връзката си е много по-важно от това просто да оставите любовта си на течението. Любовта първоначално наистина е чувство, но за да я съхраните и за да направите брака си по-щастлив с времето, трябва да подхождате към нея като към избор. Избор да се борите за любовта, избор да я правите по-силна всеки ден, избор да я подхранвате и да правите компромиси със себе си заради нея.

Свързани статии

2.   Не е нужно да казвате всичко, което мислите или чувствате. 

За да имате по-щастлив брак е много важно да не бързате да казвате всичко, което ви дойде наум. Това важи най-вече за негативните емоции, мисли и чувства, породени от конфликти и неразбирателства. Правилото да преброите до 10, преди да казвате каквото и да било е от огромно значение за връзката ви. Да премълчите, когато това е нужно няма нищо общо с пазенето на тайни и криенето на важни неща от съпруга ви. Прибързването в изказванията може да предизвика нараняване, отдалечаване, излишно напрежение в брака. За да го съхраните здрав и да го направите по-щастлив с времето, не казвайте всичко, което мислите.

3.   Не се сравнявайте с други брачни двойки. 

Една от най-големите грешки е да се сравнявате с други брачни двойки. Не забравяйте, че отстрани те може да ви изглеждат по-щастливи от вас, което е лъжливо. Всяка двойка има своите специфики и индивидуалности. Не знаете какво се крие зад фасадата, която виждате. Ако се фокусирате в чуждото щастие вместо във вашето, това ще попречи на силната ви връзка. Никога не се сравнявайте с други брачни двойки, ако искате да имате по-щастлив брак.

Свързани статии

4.   Не четете мислите си, а казвайте какво искате.

Ако искате бракът ви да е по-щастлив, спрете да предполагате какво мисли съпруга ви. Спрете и да очаквате той да чете вашите мисли. Вместо това общувайте открито. Винаги казвайте това, което искате или което имате предвид. Избягвайте недомлъвките. Не правете объркващи изказвания с намеци. Ако сте директни и открити към партньора си, това ще помогне да направите брака по-щастлив с всеки изминал ден.

5.   Бъдете по-умерени в очакванията си. 

Ако имате високи и нереалистични очаквания към брака и партньора си, това ще ви разочарова бързо. Прекалено високите очаквания, които нямат общо с реалността могат да помрачат щастието ви. Опитайте се да гледате на брака и партньора си обективно, без да слагате розови очила. Летенето в облаците и стремежът към съвършенство само влошават усещането ви за щастие. Една добра практика за по-щастлив брак е да бъдете по-умерени в очакванията си.

Свързани статии

Коментирай