Как да се справите с проблемите с доверието

Изгубеното доверие предизвиква трудности във връзката

27.09.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
Как да се справите с проблемите с доверието? Снимка: istock

Как да се справите с проблемите с доверието? Снимка: istock

Доверието е една от най-важните основи, на които всяка здрава връзка трябва да стъпва. Когато имате проблеми с доверието към партньора си, отношенията стават все по-трудни с времето. За щастие има начини да се справите с проблемите с доверието. Трябва преди всичко да осъзнаете, че имате проблеми с доверието, за да започнете целенасочено да работите по посока преодоляването им.

Как да се справите с проблемите с доверието?

Общувайте откровено 

Отворете съзнанието си за истината и се подгответе да чуете истински партньора си. Вие самите също трябва да сте откровени и искрени, когато говорите и споделяте. Тайната на справянето с проблемите с доверието е добрата комуникация. За да успеете да постигнете хармония в това, трябва и двамата да сте готови да се отворите един към друг, да споделяте без недомлъвки и да казвате това, което мислите без игрички и тайни.

Свързани статии

Обсъждайте ежедневния си живот 

Друг добър метод за справяне с проблемите с доверието е навикът да си споделяте как е минал денят ви. Разказвайте си за преживяванията си, не крийте, ако сте се сближили с колега в работата. Говорете за това открито и покажете, че партньорът ви може да ви има доверие. Същото трябва да направи и той. По този начин ще възпитате спокойствие между вас, което ще подхранва доверието и ще заздрави връзката ви.

Свързани статии

Показвайте грижа 

Когато се грижите един за друг е по-лесно да си имате доверие. Усещането, че партньорът ви е загрижен за вас помага да му се доверите и да не го подозирате в потенциална измама. Ако беше обратното, щяхте да сте разкъсани от съмнение. Ако партньорът ви ви неглижира, не разговаря с вас и не проявява никаква грижа към вас е разбираемо да имате проблеми с доверието.

Анализирайте нещата от негова гледна точка 

Когато имате проблеми с доверието в много случаи не съумявате да погледнете от перспективата на партньора си. Ако се опитате да анализирате ситуациите от неговата гледна точка, ще се научите да го разбирате по-добре, а оттам и да изградите по-добро доверие помежду си.

Какви са причините за проблеми с доверието във връзката?

Причините за проблеми с доверието могат да са разнообразни и да са предизвикани от минали събития и неуспехи в отношенията. Но не е задължително провалите във връзките да са единствената причина за проблеми с доверието. Фактори в семейството, отношенията с приятели и близки, както и с бивши партньори, предателства и лъжи са само част от възможните причини за проблеми с доверието. Възможно е и настоящият ви партньор да предизвиква това с поведението си, без реално да ви мами или да крие нещо от вас. Някои хора имат трудности в откритата комуникация, което усложнява проблемите с доверието.

Свързани статии

Коментирай