10 признака на емоционален развод

Показателите, че връзката ви е пред разпад

08.10.2024г. / 09 48ч.
Илияна Николова
10 признака на емоционален развод. Снимка: istock

10 признака на емоционален развод. Снимка: istock

Разводът или краят на един брак води до физическа раздяла на партньорите, но и до раздяла на всичко в живота на двойката – имуществото, финансите, дори децата, ако има такива. Но развод може да настъпи много преди юридическия край на връзката ви. Емоционалният развод може да е налице доста преди да сложите фактическия край на брака или връзката ви. Той има своите признаци, които подсказват, че с връзката ви е свършено.

Кои са признаците на емоционален развод, които се появяват доста преди края?

1.   Емоционалната интимност липсва. 

Първият сигнал за емоционален развод е именно емоционалната интимност. Ако тя е започнала да избледнява или е изчезнала напълно, значи връзката ви е сериозно засегната. Емоционалната интимност означава да имате желание да сте близо един до друг, да споделяте, да се подкрепяте, да говорите, да се борите заедно с проблемите. Когато всичко това липсва е налице емоционална липса, както и емоционален развод.

Свързани статии

2.   Вече не сте един екип. 

Ако преди сте били заедно един до друг във всяко предизвикателство или приключение, действали сте като един екип, но това вече не е така, вероятно сте в период на емоционален развод. Той може да предшества същинското разделяне на пътищата ви и краят на връзката ви.

3.   Избягвате конфликтите. 

Един от признаците на емоционален развод е нежеланието да решавате проблемите си. Опитите ви до този момент винаги са водили до задънена улица, което ви е уморило до краен предел. Желанието ви да опитвате отново и отново да изгладите различията е изчезнало. Затова сте започнали просто да избягвате конфликтите.

4.   Няма физическо докосване. 

Една връзка не може да е здрава, ако няма докосване. Физическият контакт е също толкова важен, колкото и емоционалният. Признак на емоционален развод е липсата на желание да се докосвате и да правите секс, както преди.

5.   Живеете паралелни животи. 

Още един сериозен признак на емоционален развод е фактът, че сте започнали да живеете паралелни животи, които нямат нищо общо помежду си, освен че просто живеете под един покрив.

Свързани статии

6.   Изгубили сте любопитството към другия. 

Когато някога сте били влюбени и силно привлечени един от друг, любопитството към другия е заемало централно място във връзката ви. Интересували сте се от партньора си и всичко, което е свързано с него. Но това усещане вече го няма, което подсказва емоционално отдалечаване.

7.   Чувствате се самотни, въпреки че сте заедно. 

Едно от най-лошите неща, които може да ви сполети е да усещате самота, въпреки че сте все още обвързани. Това е един от най-лошите признаци на емоционален край на връзката, защото показва, че вече нищо не ви свързва. Емоционалното отдалечаване е толкова голямо, че връщането му изглежда като мисия невъзможна.

Свързани статии

8.   Търсите емоционална подкрепа извън връзката си. 

Още един признак на емоционален развод е търсенето на подкрепа от други близки хора, но не и от партньора ви. Когато той вече не е най-близкият ви човек, към когото се обръщате, търсейки утеха, това е много сериозен признак на липса на емоционална свързаност.

9.     Старите рани не зарастват. 

Изгубили сте желанието си да се опитвате да решавате проблемите, от което старите ви рани не зарастват. Емоционалното отдалечаване и напрежение стават все по-осезаеми, което кара и раните ви да се усещат сякаш са съвсем пресни.

10.   Не споделяте общи цели. 

Вече не споделяте едни и същи цели и стремежи за бъдещето. По-скоро си представяте живота си без партньора си или се улавяте как мечтаете за по-щастлив живот с някой друг. Щом тези мисли трайно са се загнездили в главата ви, това подсказва емоционално отдалечаване.

Свързани статии

Коментирай