Синдромът ФОМО в любовта – страх да не изпуснем нещо по-добро

Как това вреди на любовния ни живот

16.10.2024г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Синдромът ФОМО в любовта – страх да не изпуснем нещо по-добро.Снимка: istock

Синдромът ФОМО в любовта – страх да не изпуснем нещо по-добро.Снимка: istock

Чували ли сте за синдрома FOMO (ФОМО)? The Fear of Missing Out (FOMO) е страхът да не изпуснем нещо. Някои го наричат „болестта“ на новото време, която води до усещане за неудовлетвореност. Синдромът ФОМО ни кара да мислим, че можем да намерим нещо по-добро. Страхуваме се да не изпуснем по-добрата възможност например, да не изпуснем какво се случва в социалните мрежи.

Този синдром може да се отнася за много неща в живота ни, любовта е една от тях. Страхът от пропускане, не е просто феномен, преживяван индивидуално, а може значително да повлияе и на взаимоотношенията ни, на създаването на такива.

В една връзка FOMO или „страхът от изпускане“ се отнася до безпокойството, което един партньор изпитва, че пропуска социални събития, преживявания или възможности за връзка извън връзката, възможност да намериш по-добър партньор, без да си дал шанс на тези взаимоотношения, в които си или на потенциален партньор.

Свързани статии

Западни изследвания показват, че ФОМО може да се прояви като преходно усещане, възникващо по време на разговор, постоянна личностна черта или психическо състояние, предизвикващо дълбоки чувства на социална неадекватност, изолация или повишен гняв.

FOMO може да обтегне връзките, като накара един партньор да даде приоритет на потенциалните външни преживявания пред качествено време и смислени взаимодействия с настоящия си любим човек, подкопавайки основата на връзката.

Кои са признаците на FOMO в една любовна връзка? 

1. Недоволни сте от връзката си, но не знаете защо.

Ако изпитвате FOMO в сегашната си връзка или докато флиртувате с някого, винаги можете да помислите за по-добър партньор за вас.

Подобно чувство на неудовлетвореност може да произтича от основно убеждение, че някъде има някой по-съвместим, което ви пречи да оцените напълно уникалните аспекти, които вашият партньор внася във връзката ви.

2. Често сте в социалните мрежи, проследявайки профилите на хора, които познавате и които на подсъзнателно ниво ви интересуват.

Честото присъствие в социалните медии също пречи да сте в момента с партньора си. Може да ви накара да сравните връзката си или половинката си с живота и партньорите на други хора от това, което споделят те за себе си. Това потенциално изкривява вашето възприятие за собственото ви удовлетворение от връзката.

Свързани статии

3. Имате нужда от много мнения.

Чувствате се по-добре, когато ви забележат. Поведението, търсещо външно утвърждаване, може да подкопае стойността, която придавате на мненията на партньора си, и да повлияе на начина, по който гледате на себе си във връзката ви.

4. Винаги обмисляте възможностите си. 

Може да ви е трудно да се ангажирате с едно нещо. Възможно е да е жизненоважно за вас да отидете на повече от едно парти в един и същи уикенд или да присъствате на всяко събитие, на което ви покани приятел. Подобна нерешителност може да попречи на дълбокото ангажиране и инвестиране във връзката ви.

5. Трудно взимате решения.

Когато ФОМО е част от живота ви, много е вероятно да избягвате да вземате решения сами. Вероятно чувствате, че ще направите грешен избор. Това колебание може да доведе до зависимост от партньора ви за решения, което потенциално възпрепятства личното израстване и взаимното уважение във връзката. Но може да се отнася и до това да вземете трудно решение дали да бъдете с даден човек, дали да опитате да създадете взаимоотношения или не. Тогава се допитвате до близки, приятели за мнение относно този човек, което може да ви отведе в грешна посока.

6. Постоянно се чудите какво друго има там за вас.

Там, извън вашата връзка. Това е страх да не изпуснете нещо, в случая нещо по-добро като партньор за взаимоотношения, без значение че към настоящия момент сте в такива. Това може да ви попречи да оцените истински и да инвестирате в настоящата си връзка, тъй като винаги обмисляте алтернативни възможности.

Свързани статии

7. Не полагате усилия във връзката. 

Може да няма смисъл да работите твърде усилено върху настоящата си връзка. Може дори да имате предвид друг партньор, с когото искате да излезете следващия път. Такава липса на усилия отразява убеждението ви, че взаимоотношенията ви не си струват да се инвестира в тях.

8. Много мислите за минали връзки. 

Вероятно мислите за бившите повече, отколкото трябва, вероятно и обмисляте да се върнете към някого, с когото сте се срещали и преди. Фокусирането върху миналото може да попречи на способността ви да се отдадете напълно и да оцените настоящата си връзка или потенциална такава, тъй като постоянно я сравнявате с това, което е било или е могло да бъде. Това е един от често срещаните признаци на FOMO в отношенията.

По материали от marriage.com

Свързани статии

Коментирай