Как да останете заедно въпреки трудните моменти?

Опитайте се да излезете от рутината

18.10.2024г. / 10 30ч.
Мария Василева
Как да останете заедно въпреки трудните моменти? Снимка: istock

Как да останете заедно въпреки трудните моменти? Снимка: istock

Ако трябва да определим една връзка като успешна, определящи са не само продължителността, но и способността на партньорите да се справят с трудностите. Как да постигнете това?

Подхождайте към проблемите като екип 

Преодоляването на трудностите в живота често означава да работите за постигане на споделени цели с нагласата „в това сме заедно“. Може да не сте съгласни с всичко и може да се наложи да направите някои компромиси, ако искате да продължите към споделеното ви бъдеще. Въпреки това, да знаете, че си пазите гърба по време на промените в живота, може да бъде мощно лекарство да ги преодолеете заедно. Може да ви помогне и да направите списък с проблемите, пред които сте изправени в момента, и да обмислите възможни решения като двойка.

Преосмислете целите на връзката си

Стресовите времена понякога изискват преоценка на състоянието на връзката ви. Може би е време да помислите за индивидуалните си цели и общите си цели като двойка. Когато обмисляте връзката и целите си, задайте си следните въпроси: „Подхождаме ли към конфликта по здравословен начин – или избягваме конфликт?“; „Кои от нашите основни ценности и цели съвпадат – и кои не?“; „Нуждаем ли се още от работа в нашия стил на общуване?“; „Какви комуникационни техники са били успешни за нас в миналото?“

Въпреки че може да е болезнено, не всяка връзка може да премине през трудни времена. И двамата партньори трябва да бъдат проактивни и да положат усилия, за да направят връзката успешна. Ако смятате, че връзката ви ви причинява повече вреда, отколкото радост, или че съдържа фундаментални несъвместимости, които не могат да бъдат преодолени, може би е време да преоцените състоянието на връзката си. Решенията са възможни, когато и двамата партньори: са съпричастни към нуждите на другия, споделят основни ценности, посветени са на справянето с предизвикателствата на живота като екип.

Свързани статии

Обърнете внимание на конфликта и утвърдете взаимно чувствата си

По време на трудни периоди е важно да отделите място за мъката, безпокойството и тъгата, като същевременно сте проактивни към решения. Това може да изглежда като утвърждаване на чувствата на партньора ви и предоставяне на емоционална или практическа подкрепа.

Констатациите от проучване от 2015 г. предполагат, че ефективното диадно справяне може да предскаже качеството и стабилността на връзката. Диадичното справяне е, когато вие и вашият партньор се справяте със стреса заедно. Това е, когато вие: говорите с партньора си за проблемите, пред които сте изправени; помогнете на партньора си да се справи със стреса си; използвате стратегии за справяне със стреса заедно.

Проучването разглежда данни от 17 856 души, като установява, че този стил на взаимоотношения води до по-добро удовлетворение от връзката, независимо от пола, възрастта или националността. Вместо да избягвате конфликти, това може да ви помогне да говорите заедно за проблемите, пред които сте изправени.

Изберете да простите

Прошката не е само избор, това е ваш избор. Ако във връзката ви възникне ситуация, в която може да сте обидени или в която партньорът ви е виновен, естественият отговор е да таите гняв или негодувание към него. Но какво ще стане, ако вместо това решите да простите? Приемете какво се е случило, но вече не го обвинявайте.

Ще се почувствате по-добре, защото вместо да се фокусирате върху негативните чувства, които изпитвате към него, можете да се съсредоточите върху това да продължите напред. Не можете наистина да преминете през труден момент, когато всяка ваша мисъл е свързана с това колко сте разстроен от човека, който ви е забъркал в тази каша. Това само прави нещата по-трудни.

Свързани статии

Излезте от рутината

Между децата, кариерата и външните ангажименти може да е трудно да поддържате връзка с партньора си. И все пак има основателни причини да положите усилия. За да поддържат нещата интересни, някои двойки планират редовни срещи. Дори те обаче могат да станат скучни, ако винаги гледате филм или посещавате един и същи ресторант.

Излизането от рутината и опитването на нови неща – независимо дали това е ходене на танци, ходене на курс заедно, следобеден пикник или изваждане на старите ви албуми със снимки, може да помогне за предотвратяване на цялата негативна енергия, която трудните времена могат да донесат.

Свързани статии

Коментирай